Лабудовић: Идентитетска питања се решавају договором и консензусом

Мрежа невладиних организација за заштиту српског језика затражила је расписивање референдума на којем би се грађани Црне Горе слободно изјаснили о службеном језику, химни и државној застави.
- Овакав приступ рјешавању горућих идентитетских питања је прихватљив за сваку земљу у којој има демократије и поштовања људских права и основних слобода. Прихватањем референдума за ова спорна питања дала би се могућност за помирење грађана и показало европској заједници да у Црној Гори има демократских капацитета и да јој је стало до приступа Европској унији, каже се у саопштењу.
Из Нове српске демократије, међутим, упозоравају да би референдум можда био добро рјешење за ова питања у некој демократској држави.

- У Црној Гори, при стању и степену демократских достигнућа у којем се налази, то је практично неизводљиво. Нема тог референдума који ова власт није злоупотријебила, фалсификовала и довела до крајњег резултата који је она пројектовала прије него га је расписала, оцијенио је функционер Нове Емило Лабудовић.

Како је казао, једини начин за рјешавање идентитетских питања у Црној Гори је политички договор и консензус. Сматра да ће власт, „прије или касније морати да се суочи са чињеницом да поглавља која дијеле Црну Гору, спутавају је и држе јој ноге у калу и каљузи подјела и сукоба мора једном да затвори".

- Једини начин је да се сједне поштено и људски и омогући оном дијелу грађана Црне Горе који се другачије изјашњавају, мисле, који се другачије пишу да то раде као и сви други цивилизовани народи у свијету. Нама разлога да српски народ и сви они који тробојку доживљавају као неотуђиви дио своје традиције, то и не добију. Нема разлога да српска језичка већина и званично не проговори и не пропише на том језику. Нема разлога да се било које од идентитетских питања не ријеши на начин што неће ускратити никога, никоме било шта наметати, већ да то буде плод највећих могућих уступака, сматра Лабудовић.

Власт је, како је казао, показала да кад мора и кад јој је у интересу, умије да преговара „а долази вријеме кад ћемо морати да се договоримо и око тога".

- Референдум није начин јер немам повјерења у демократски капацитет ове власти. Сумњам да би и тај референдум био злоупотријебљен, закључио је Лабудовић.
 

 


(ДАН, 13. 10. 2011.)
Датум: 13.10.2011
Close
Close