Радуновић: Потребне конкретне мјере у испуњавању критеријума

 До одлуке Европске комисије о давању датума почетка преговора о чланству у Европској унији остала су још свега четири дана, а у већини од седам критеријума које нам је Брисел поставио постигнути су скромни конкретни резултати. Усвајани су закони и акциони планови, али у пракси је постигнуто мало, посебно у борби против организованог криминала и корупције. Због тога се намеће питање колико покрића има оптимизам на црногорској политичкој сцени у погледу позитивног одговора ЕК.

Потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић сматра да се по питању испуњавања европских критеријума Црна Гора креће у добром правцу, али само формално, а не и кроз конкретне мјере. Нада се да ће се након добијања датума преговора кренути у конкретније испуњавање задатака, чему ће опозиција, како је рекао, дати пуни допринос, јер јој је стратешки циљ што брже учлањење Црне Горе у ЕУ.
Радуновић је, говорећи о појединачним критеријумима, апострофирао слободу медија.
- Све док не буде разријешено убиство Душка Јовановића и вишемјесечни напади на имовину "Вијести", и док се не открију извршиоци свих других дјела против посленика јавне ријечи, не можемо причати о напретку у том сегменту - рекао је он. 
Подсјетио је да је изборни закон усвојен, али да тек треба видјети како ће тећи његова примјена.
- Све полуге које је власт користила у изборним процесима су им и даље на располагању осим оних које су изричито забрањене новим изборним законодавством и законом о финансирању политичких партија. Што се другог дијела првог услова тиче, капацитети Скупштине Црне Горе нешто су бољи у последње вријеме у техничком и кадровском смислу, али је тај напредак недовољан. То се посебно односи на радни простор у Скупштини, који је толико скучен да посланици тешко могу да се организују - каже Радуновић.
Указује да ни кадровска структура није у потпуности задовољавајућа, а да стручне службе које би посланици могли да ангажују по потреби нијесу доступне, "макар не свим посланичким клубовима".
Посебно је задовољан што је парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање, чији је члан, недавно указао на неопходност јачања контролне улоге парламента у борби против организованог криминала и корупције.
- То, по нашем тумачењу, представља потврду потребе оснивања новог, специјализованог одбора. То је наш вишемјесечни захтјев, који су посланици власти до сада одбијали, али, будући да су представници тих странака у Бриселу гласали за ову течку декларације, створили су се услови да тај одбор буде коначно основан - оцијенио је функционер Нове.
 
 
 
 
(ДАН, 08. 10. 2011.)Датум: 08.10.2011
Close
Close