Булајић: Нови директор полиције мора бити непоткупљив и професионалан

Нови директор Управе полиције треба да буде непоткупљив и да има храбрости и одговорности да се упусти у борбу са криминалом и корупцијом, сматрају у Новој српској демократији (НОВА), али нијесу сигурни да је јавни конкурс гаранција за такав избор.

Нови директор Управе полиције биће биран на основу јавног конкурса, без обзира како ће се завршити преговори Демократске партије социјалиста и Социјалдемократске партије о томе да ли ће за ту функцију бити кандидован Веселин Вељовић. То произилази из усвојених измјена Закона о државној управи.

»Веома је важно да, што се НОВЕ тиче, буде неутралан, чист, непоткупљив и неко ко ће моћи да одговори изазову времена и оном што тренутно страховито притиска Црну Гору«, рекао је агенцији МИНА потпредсједник НОВЕ Страхиња Булајић.

Упитан да ли јавни конкурс повећава могућност за избор такве личности на функцију директора Управе полиције, Булајић је казао да би сама институција јавног конкурса то требало да значи и подразумијева, али да искуство у Црној Гори показује да се и у оквиру избора »најбенигнијих мјеста у оквиру неког преузећа« унапријед зна ко ће бити одабран.

»А камоли за једно овакво мјесто. Тако да не знам колико је то баш гаранција у овом случају. У НОВОЈ би јако вољели и прижељкујемо да то буде непристрасна, високо одговорна и професионална личност, која ће заиста моћи да својим ауторитетом то и спроведе«, навео је Булајић.

Према његовим ријечима, нови директор треба да буде неко ко ће бити »довољно храбар, самоодговоран и самодисциплинован да се упусти у борбу са организованим криминалом и корупцијом у Црној Гори«.

Булајић је казао да сви знамо да је Црна Гора данас препозната као једна од земаља коју притиска организовани криминал и да са значајних европских адреса имамо и притисак да се то рјешава.

Веома је важно, како је оцијенио, да то буде нови човјек.

»Јер досадашњи рад Вељовића не упућује и не даје нам за право да вјерујемо да ће тај човјек, уколико буде опет изабран, имати снаге и моћи да се упусти у такву борбу«, оцијенио је Булајић.

Он је рекао да је важно да нови директор Управе полиције, уколико, како је рекао, буде расположења да то буде нова личност, не буде ни под каквим утицајем било какве политичке структуре у Црној Гори.
 

 


(Агенција МИНА, 06. 10. 2011.)
Датум: 06.10.2011
Close
Close