Девета сједница првог редовног засиједања, 22.06.2011.

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Уважена господо, господине предсједавајући,
Госпођа Меденица је у претходном коментару поменула неке податке и на најбољи начин, можда, направила увод за оно што хоћу да кажем, а то је како статистика може да се увијек тумачи на више начина.
Њу врло често користе људи да нешто афирмишу, али исто тако истим тим подацима и да демантују. Тако бих и ја некако волио да Извјештај и госпође Меденице, и госпође Чарапић, и многи други извјештаји имају све мање и мање статистике, а све више квалитетних ствари које можемо сви да подржимо. Наиме, ви можете статистиком свашта да докажете. Кажете, рецимо, да сте ове године примили 125.000 предмета, а завршили 127. Какве сте предмете примили, а какве сте завршили? Можда су били остали лаки предмети из прошле године, а сада сте оставили најтеже. Тако да ја не бих кроз то цијенио какав је био ваш успјех посебно у Црној Гори гдје се људи на овим правосудним функцијама смјењују, па рецимо мало прије Вас госпођа Чарапић се хвалила својим резултатима у односу на претходни период, а у претходном периоду сте Ви били државни тужилац.
Значи ли то да је она направила напредак? Значи ли то да вас замијени на овом мјесту да би она радила још боље него што сте ви радили ове године? Мислим да статисику треба полако да оставимо по страни и да се окренемо квалитету рада. А када сте ви у питању ја бих више волио времена да посветим нечем другом, а то је утицај политике на рад правосуђа.
Наиме, госпођо Меденица, Ви треба да се запитате како је то могуће, кад сте Ви тако неутрални и аполитични, да Вас увијек у сто процентном броју подрже посланици ДПС-а, а рецимо у сто процентном броју гласају против Вас посланици Нове српске демократије. Како је то могуће када сте Ви аполитични? Или сте можда испунили све оно што су од Вас очекивали они који су Вас изгласали на ову функцију? Ви сте на истом задатку. Ви одрађујете послове за господина Мила Ђукановића као и посланици ДПС-а у овом парламенту. Због тога ћете какав год Извјештај да напишете добити подршку. Ми имамо прилику, пар пута годишње, да Вам се овдје обратимо и да јавност чује шта ми имамо да кажемо о овоме. Међутим, на жалост, за историју остаје то да је Ваш Извјештај изгласан и кажем, понављам, увијек изгласан истим гласовима у земљи у којој је независно судство, политички независно судство. Како је то могуће? Па знате, у великој Америци гдје је врло развијена демократија, да тамо разне одлуке се доносе гласовима и републиканаца и демократа и обрнуто. То се овдје не дешава, посебно не када су Ваши извјештаји на дневном реду.
Најновији доказ овога што причам и тога да сте ви у функцији извршења послова за господина Мила Ђукановића, више не могу да говорим да је његов режим јер није формалан, али суштински јесте, је и овај случај "Завала", последњи случај можда сада најинтересатнији за јавност. Ја сам се као и многи други људи који се баве политиком у опозицији био обрадовао како се коначно нешто дешава и како ви крећете у обрачун са организованим криминалом. Међутим, како вријеме пролази схватам да сте ви, у ствари, кренули у обрачун са Светозаром Маровићем и са неким људима који нијесу на линији онога што хоће данас да спроведе господин Мило Ђукановић, тако да би многи од наших колега овдје могли, можда, да се забрину и да размисле шта може да им се деси ако не буду беспоговорни послушници и да је, можда, вријеме да се окрену колегама које имају добре намјере, а сједе са ове стране у парламенту и који желе да се коначно у Црној Гори ради на добробит свих, а не једне породице или једне интересне групе. Између осталог Уставни суд је донио одлуку да ови људи су у притвору без законског основа. Знам да треба да се спроведе та одлука од рока "одмах" до 30 дана, али зашто је увијек тумачење такво какво одговара господину Ђукановићу и њему блиским људима? Зашто је то "одмах 30 дана". Ако је донесена одлука, ако је Уставни суд рекао - нема разлога да леже тамо. Мени није криво да леже тамо, одмах да вам кажем, посебно ако су урадили то зашта се оптужују, али ми је криво што видим да сте и даље један од најбољих и најдисциплинованијих војника Мила Ђукановића. Хвала.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Прво, мени је драго што сам добио прилику да још нешто кажем. Међутим, прекршили сте први пут правило да је неко добио право да коментарише, а да није предлагач. Али, нема везе, у реду је.
Господине Симовићу било би супер да нађете овог Радуловића који је то изјавио. Јер, када бисте га нашли онда бисте требали да га испоручите тамо гдје га гоне правосудни органи и Цана Суботића, али нећемо сада о њему, он се купа на мору. Значи господина Радуловића на кога се Ви позивате треба да испоручите Србији да му се суди, па нека докаже. Он овдје плаћа, господине Симовићу, таквим изјавама боравак. Пун пансион у Црној Гори плаћа на тај начин што прича оно што вама треба и то није први ни посљедњи човјек који тако пролази у Црној Гори. Овдје су туристи италијански дуго година били врло пожељни гости, ви знате, Ви и ја, на кога мислим. А што се тиче ове борбе за демократију вас и правосуђа можете ли да ми објасните, ево и ми се боримо, али ми гласамо против. Да ли сматрате ви да ми препознамо да госпођа Меденица или госпођа Чарапић да заиста почну да раде на добробит свих? Пазите, на добробит свих, не само вас, мислећи да је ми не бисмо подржали? Па ми не можемо да дочекамо прилику да је видимо једног из тих структура који ће да повуче и да каже од данас се ради на другачији начин. Ја сам спреман , или, ја сам спремна да се борим како треба, али тога нема. Због тога ви увијек гласате за њих и раде онако како вама одговара, а ми гласамо увијек против и раде онако како нама не одговара...(Полемика)
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Господине Коњевићу, тачно се види испод каквог сте шињела изашли, јер кажете да штити нас, да штити и вас. Не треба политички да штити никога. Треба да буду праведни, треба да буду према сваком једнаки, а видим да вас само боли онда када вас не штите, него када штите оне друге. Уосталом, господине Коњевићу, имате прилику да се докажете. Гласајте против извјештаја, никакав проблем, ионако сте почели по мало да се свађате, полако може да дође и до тога да изађете из власти. Не из Подгорице, господине Коњевићу, тамо немате много привилегија, знам да имате нека два безвезна секретарска мјеста, него ако те принципе које имате пренесете и на републички ниво или државни ниво, како воли да каже господин Кривокапић. Пренесите те принципе и овамо, успротивите се, будите принципијелни, дигните пет прста, чисте руке и фино обришите ову власт. Не морате ви са нама, пробајте ви сами да добијете, само да ми добијемо нове изборе, да поново помијешамо карте. Имате и други опцију. То је да понекад устанете, понешто прокоментаришете и, на крају, гласате као да се ништа није десило, никакве разлике. Господин Мишо Станишић и Ви, обојица дигнете руке и све је под контролом. Дизали сте Ви, господине Станишићу, и три прста, никакав проблем. Нека се забрину ваше колеге, мислим да ћете ви поново, или неко из вашег клуба, дизати три прста, чему се ми радујемо сваком отрежњењу. Хвала.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Поштовани грађани Црне Горе, колегинице и колеге,
Мени је жао што нећу моћи ових пет минута да потрошим на елементе овог извјештаја и да оцијеним какво је стварно стање права мањинских заједница, посебно националних у Црној Гори, из простог разлога што се у њему помиње српски народ и Српски мањински савјет и не могу да дозволим да се из кукавичијег јајета, које нам је подметнуто од власти Мила Ђукановића у претходном мандату, ако је прихваћено од стране одређених колаборатера из мог народа, испили нешто што би могло да претвори заиста Србе у националну мањину. И због тога ћу да потрошим свих тих пет минута причајући само о том проблему.
Да се подсјетимо кад смо имали овдје Закон о личној карти, причало се о томе како је могуће да личну карту добијете на српском језику и на ћирилици. Ми смо говорили да је то отежано на сваки начин, а резултат смо добили у овом извјештају, а то је - отежане су околности, ко хоће да му се на српском и на ћирилици напише лична карта, говорено му је да мора да промијени име, или да не постоје технички услови да се добије одмах. Отежавано је на сваки начин, да би се на крају рекло како у Црној Гори има само 13.677 људи који су тражили личну карту на српском језику. Све је ово било предвиђено да се деси прије пописа. Међутим, попис је, на срећу грађана Црне Горе, показао да нема 13.677 пунољетних грађана који су Срби. Има их много више, а што се тиче оних који би жељели да им буде на ћирилици или написана српским језиком, још много, много више. То је само један од покушаја да се Срби у Црној Гори направе мањином. Најважнији покушај је покушај са српским мањинским савјетом. У овој Скупштини сједи између 25 и 30 посланика српске националности које су бирали Срби и ниједан од њих не прихвата чињеницу да су Срби национална мањина. Чак и неки из партија које нијесу у Парламенту, али који имају своје одборнике у црногорским општинским скупштинама, као што су Народна странка и Демократска српска странка. Значи, нико од њих то не прихвата. Прихвата само један човјек који је прихватио неславну улогу да заврши посао за власт Црне Горе и Србе пребаци из оног положаја који су имали кроз читаву историју у Црној Гори у положај националне мањине. Ја заиста не могу да вјерујем да неко и даље покушава из ове Владе да се користи тим Српским мањинским савјетом и да због тога што је неколико људи одлучило да се поигра са нашом историјом, са Петровићима, са Јанком Вукотићем, са Радуном из "Горског вијенца", са Његошем, тако понижавају српски народ. Ја се надам, господине министре, да је ово посљедњи пут да злоупотребљавате ту чињеницу, да се због једног Момчила Вуксановића и још неколико људи у Извјештају о правима мањинских народа не налази и извјештај о српском националном савјету и сличним организацијама за које је нејасно ко иза њих уопште стоји. Не стоје ни посланици из СНП-а, ни посланици из Нове српске демократије, ниједан министар који је Србин у Црној Гори, ниједан предсједник општине који је у Црној Гори Србин, а ви знате да у Савјету поред оних који су изабрани на електорској скупштини, нећемо да причамо како је дошло до њих, треба да сједе и посланици, и предсједници општина, и министри. Нико неће и нико не дозвољава могућност да су Срби национална мањина, али министар Диноша и Влада у којој сједи то злоупотребљавају.
Још једна порука нашим сународницима који су прихватили овакву улогу: у свим међународним контактима, кад причамо о проблемима српског народа, наилазимо на проблем, који гласи отприлике овако – Па, што се буните? Проблем српског националног питања је ријешен, имате Српски мањински савјет, имате српску телевизију, која пушта спотове и имате српско позориште у главама оних који примају паре за њега. Мислим да је то стварно прешло сваку границу и да ова држава мора да почне да се понаша према Србима онако како они то заслужују и онако како су они допринијели стварању ове државе, да не заборавимо то. Срби су стварали ову државу више пута. Стварали су је и у вријеме кад се није звала Црна Гора, стварали су је и у XИX и у XX вијеку. Мислим да је заиста вријеме, господине Кривокапићу, и да Ви помогнете, као један познати демократа, да се прихвати чињеница да ниједан носилац посебно парламентарне власти и представник српског народа није за ово и да се ово више не понавља. Хвала.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Хвала. Ево, господине Лековићу, да будем искрен као прије неки дан мој колега Живковић. Ја нијесам читао ваш Извјештај, али ћу вам рећи зашто. Сматрам да је сврха постојања ваше комисије замагљивање чињеница, а не откривање. Према томе комисија која се сазове, Комисија за спречавање сукоба интереса, а бави се искључиво статистичким подацима, скупљањем података и изношењем на сајт и у медије и то потпуно нетачних података сматрам да извјештај такве комисије не завређује ни да се чита.
Ја цијеним ваше покушаје и знам да имате врло ограничене ресурсе и знам да не можете да се бавите откривањем, а да ли је неко, оно што је приказао правилно или није, али као политичар посебно из опозиције не могу да дозволим да неки извјештај комисије која се наводно бави спречавањем сукоба интереса доведе до тога да се провуку крупне рибе у Црној Гори које нијесу пријавиле имовину. Ја знам пуно таквих случајева, прошли пут сте ми рекли да вам кажем нећу да вам кажем јер ја нијесам никакав шпијун да бих се тиме бавио, него ви ако се већ зовете Комисија за спречавање сукоба интереса откријте. Значи, људи из Владе Црне Горе и посланици из ове Скупштине нијесу сви пријавили своју имовину, а ја вам тврдим да макар посланици из опозиционе Нове српске демократије сви јесу до последње ствари. Многе ствари које смо пријавили ви никад не би ни открили, јер се воде рецимо на друго име, али нијесмо жељели да доводимо у сумњу уопште наше извјештаје.
Што се тиче извјештаја које сте објавили на сајту то сам добро пратио. Због тога кажем да нијесам читао овај извјештај, сматрам да је непотребно. Они су нетачни у много случајева, конкретно и у мојем, али нећу сад да се бавим само собом, помињала је колегиница Јоница мало прије то. Једноставно неки ваш чиновник који је уносио податке је сабрао извјештај од ове и из прошле године, то дохвате новинари и онда испирају новине са нашим именима, па се око тога отвори прича, а крупне рибе, људи који владају са Црном Гором и који имају пола Црне Горе се не нађу у том извјештају. Потпуно је свима нормално да се каже како Мило Ђукановић живи од плате, јер то је изашло на сајту ваше комисије. То је потпуно нормално нико више у то не сумња, јер неко се сјетио нечега што је господин Пашић прије сто година рекао. Кад хоћеш нешто да сакријеш ти фино направи комисију, ја бих додао постави људе који се неће много трудити да открију праву истину на њихово чело и имаш ријешен проблем.
По закону тренутно важећем у Црној Гори нећемо да лицитирамо какав ће да буде нови. Сваки одборник и посланик који има приватно предузеће мора да пренесе право управљање на другог. Ту се ради грађани и о људима који имају пиљару, трафику гдје продају разне ситнице за дјецу, док рецимо, човјек може да буде посланик у Скупштини Црне Горе и ево неће се љутити колеге директор Жељезнице или директор Управе царина и он ради све по закону, они не морају ни на кога ништа да преносе.Тако је и Управа за некретнине и драго ми је што сте ме то подсјетили, јер ћу да кажем да Управа за некретнине конкретно врши политички притисак и на Митрополију црногорско приморску тиме што један посланик из Скупштине сједи тамо као директор и спроводи политику своје странке кроз извршно мјесто у Управи за некретнине.
Значи, господине Лековићу мени је битно како грађани доживљавају вашу комисију. Грађани кад чују назив ваше комисије сматрају да се ви тамо бавите истраживањем, да ли је нешто тачно, није тачно, да ли су људи стварно у сукобу интереса или нијесу. А ви својим чињењем и изношењем само података оних који су вам их дали било тачно, било нетачно, практично аболирате за све што су урадили или што нијесу урадили, а требали су.
Ја према томе желим да поручим грађанима Црне Горе да је ова комисија у ствари статистички завод који скупља неке податке и то их још врло неквалитетно обрађује. И ми онда после треба да се опредјељујемо да ли је овај извјештај добар или не. За мене овај извјештај не треба ни да постоји, не треба ни таква комисија да постоји. Хвала.Датум: 28.09.2011
Close
Close