Алексић: Дан језика се дочекује на неевропски начин

 Европски дан језика, који се обиљежава данас, Црна Гора дочекује на неевропски начин јер имамо ситуацију да српски језик као већински није службени језик, док мањински црногорски јесте, оцјењује за "Дан" посланик НОВЕ Будимир Алексић. Он објашњава да смо суочени са јединственим проблемом у свијету, јер су поједине структуре власти за језичку дискриминацију, док се друге залажу за дијалог.

- Садашње стање и проблем са језиком у Црној Гори мора се што прије исправити да би се испоштовали европски стандарди и пракса. Дио власти се залаже за језичку дискриминацију, док је други за договор. Мишљења смо да је дијалог једини начин да се нађе најбоље рјешење, и отуда наша иницијатива за измјене и допуне Устава гдје језик већине треба да буде службени, а то је српски језик, наводи Алексић.
Он истиче да тренутном ситуацијом Европи шаљемо ружну поруку, јер је један од услова за улазак у ЕУ да нема дискриминације ни по било ком основу.
- Док се Уставом на прави начин не регулише положај српског језика у Црној Гори, она је недостојна да обиљежава Европски дан језика, наводи Алексић.
 
 
 
(ДАН, 26. 09. 2011.)Датум: 26.09.2011
Close
Close