Лабудовић: До химне консензусом

Посланик Нове српске демократије Емило Лабудовић казао је да би најбоље било да предсједник државе Филип Вујановић позове опозиционе лидере на преговоре о рјешавању питања химне. Ти разговори, како је појаснио, не треба да резултирају тиме да се шеф државе и опозициони лидери договоре о химни, већ треба да представљају повратак уобичајеном путу који у читавом свијету важи за њено утврђивање.
- Општенародни конкурс, расправа стручњака, па онда, ако треба, и референдум за химну. Само тада ће химна бити својина свих грађана Црне Горе или, макар, највећег броја, казао је за „Дан" Лабудовић.
Питање химне је, по његовој оцјени, не само зрело, већ и презрело за рјешавање. Како је казао, најидеалније би било да је то ријешено на почетку и да се до химне дошло општенародним консензусом.
- Да је тако урађено, не би се дешавало ово што се догађа у Црној Гори, а чега нема ни у једној земљи на свијету, да пола становништва наводно цијени химну, трећина цијени половину, а остали ни толико. Химна не може бити добра до половине, а од половине не. Или је добра или није. Најбоља је она химна до које се дође консензусом, коју прихвати највећи број грађана и која за њих представља нешто што подиже адреналин и побуђује најљепша патриотска осјећања, указује функционер Нове.
То, по његовим ријечима, важећа химна није, и то не само због стихова Секуле Дрљевића, већ и због начина на који је наметнута.
- Једна потпуно однарођена групација у владајућој коалицији је, испуњавајући своје унутрашње побуде и хирове, наметнула ову химну огромном броју грађана Црне Горе, закључио је Лабудовић.
 

 


(ДАН, 19. 09. 2011.)
Датум: 19.09.2011
Close
Close