Радуновић: Устав мора бити прилагођен грађанима

 Из Нове српске демократије поручују да се одредбе које се односе на правосуђе могу мијењати истовремено са онима које одређују службени језик и заставу.

 
Пред Скупштином је нови задатак. Захтјев Европске комисије да се промијени Устав у дијелу који се односи на правосуђе на пленуму је 28. септембра.  Још је, међутим, неизвјесно да ли ће бити обезбијеђена 2/3 већина неопходна да би се измјене усвојиле. Медији већ спекулишу како би опозиција могла да услови подршку - измјенама Устава које се односе на службени језик и заставу.
 
Не ради се о никаквом условљавању, изричити су у Новој српској демократији, не прецизирајући да ли ће измјене одредаба Устава, који се тичу химне или заставе, бити услов за измјене одредаба о правосудном систему. Потпредсједник Нове Славен Радуновић:
 
«Ваљда није проблематично кад Нова тражи да се у Устав унесе нешто што је одраз реалног стања у Црној Гори. Нисмо ми ваљда неко ко због тога условљава или успорава Црну Гору већ онај ко је направио такав Устав. Нећемо дозволити да упаднемо у замку овај пут која се зове скретање са основних проблема друштва на рачун идентитетских питања. Ово је једно питање које треба успут да се ријеши, у свакој грађанској држави јер Устав и закони морају да буду прилагођени грађанима. Ми сматрамо да те двије ствари можемо паралелно да рјешавамо.»
 
Радуновић за Антену М каже да је захтјев који су Скупштини поднијели посланици Нове, СНП и Покрета за промјене, да и српски буде службени језик а тробојка народна застава, оправдан.
 
«У дијелу прихватања чињенице да језик којим говори највише грађана треба по аутоматизму да буде службени јези, уз онај који то већ јесте. И да се у Уставу, уз већ постојећу заставу, дода народна тробојка тако да би више људи могло да доживљава ову земљу као своју јер сада многи сматрају да су симболи кројени да би њих нервирали а не да би неком пријали.»
 
 
 
(Радио Антена М, 16. 09. 2011.)Датум: 17.09.2011
Close
Close