Лабудовић: СПЦ на мети режима

 Нова српска демократија сматра да је митрополит Амфилохије мета сталних оптужби, и да док његове изјаве наилазе на константне реакције Владе и најјачих странака из владајуће коалиције, владајућа елита толерише контроверзне изјаве других вјерских поглавара. 

Подсјетимо, митрополит Амфилохије једини је вјерски поглавар који је на мети црногорског тужилаштва због вербалног деликта, будући да је против њега покренут прекршајни поступак у Подгорици. 
по оцјени посланика Нове Емила Лабудовића, тежак притисак ДПС-СДП режима, данас трпи Митрополија црногорско-приморска. Чињеница је, како наглашава, да вјерски поглавари, изузев Амфилохија, могу да изјављују било шта, а да се при том држава понаша онако како би и требало да се понаша, поштујући и слиједећи логику односа вјерских заједница и државе".
- Имајмо на уму да су вјерски поглавари одговорни прије свега својој институцији и историји, а држава је нешто сасвим друго. Међутим, када нешто изјави митрополит црногорско-приморски, па макар то било и у духу канона и била то искључиво ствар црквене политике, одмах се то ставља у фокус не само државе и државних органа, већ и појединих квазиинституција, квазисторичара и аналитичара, и не знам ко све није умијешан у то. Када су у питању поглавари других вјерских заједница, онда то наравно држава толерише, и ја јесам за то, али би било логично, људски и богоугодно да се исти аршин примјењује и када је у питању Српска православна црква и њено свештенство - рекао је Лабудовић. 
- Митрополија црногорско-приморска посебно трпи притисак режимских инструираних и инсталираних елемената, попут предсједника Скупштине. Све то упућује на једноставан закључак - не може се тврдити да су све вјерске заједнице у равноправном положају. Друго, не може се од Митрополије, као дијела Српске православне цркве, која је на овим просторима постојала и прије него сама Црна Гора а која је прије свега настала на овом простору, тражити да се региструје као невладина организација а да се при том тај исти захтјев не упути Католичкој цркви или Исламској заједници - процијенио је Емило Лабудовић за "Дан".
 
 
 
(ДАН, 16. 09. 2011.)Датум: 17.09.2011
Close
Close