Пета сједница првог редовног засиједања, 26.04.2011.

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
С обзиром на дискусију, мој ће коментар да буде сличан.
Пошто смо чули читање још једанпут свега овога што пише у Предлогу закона и онда на крају мало овог рекламерства како ће да нам сад министар каже како смо се супер задужили и колико је људи било заинтересовано, морам да реагујем заиста, јер продајемо грађанима Црне Горе причу како је Црна Гора сјајна економска велесила зато што су сви заинтересовани да купе њене дионице. Не, него зато што тако атрактивне понуде за људе који се баве инвестицијом нема нигдје. Значи 7,5 - 8% дајемо камату на еуро обвезнице и због тога су људи заинтересовани. Јер на други начин морају да их пласирају за 2, 3 или 4%, господине Јелићу. Значи, то је прича за гласаче који о томе појма немају, како смо ми супер јер сви су заинтересовани да купе наше дионице. Дајте ви на продају кућу за 7 евра па ће се јавити милион људи. Али то није доказ да је ваша кућа атрактивна, него да је понуда таква каква јесте, непристојно лоша. Мислим да прича о задуживању Црне Горе путем еуро обвезница мора полако да поприми један озбиљнији ток у Црној Гори, да не представљамо то као побједу Владе Црне Горе, него као пораз Владе Црне Горе. Влада Црне Горе узима зајмове да би текући буџет финансирала. Значи, преведено на језик свакодневни, Црна Гора нема пара сама себе да издржава, већ узима кредите које треба да враћа у сљедећим годинама, могу да кажем и у сљедећим генерацијама, да би данашње обавезе сервисирала, а то се представља као не знам какав успјех.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Хвала.
Господо посланици, посебно господине Франовићу,
Морам да признам да је било задовољство да Вас слушам у једном дијелу. Баш ми је жао што овако нијесте инспирисани понекад и када су Владини пројекти у питању и њихиви планови. Значи, причу о каматама, о висини камате код задуживања могли сте да искористите када смо причали овдје о издавању евро обвезница. Да, да, могли сте и када смо причали о еуро обвезницама, јер смо се задужили а на европском тржишту је много скупље него како видимо да Ви набављате паре за Жељезницу. Ја бих вам препоручио да Ви од сада будете савјетник директно министру финансија и да користи фондове које Ви користите на 15 година, са четири године, овај грејс периода и по нижој каматној стопи. Иначе, када Црна Гора даје, не узимам себи за право да браним предлоге господина Радуловића и Медојевића, они ће то сами да раде, али ако Црна Гора издаје гаранције фирмама које су приватне у Црној Гори као што је Комбинат алуминијума или Жељезара, зашто не би давала гаранције за своје пројекте. Зашто сте поставили такво питање као да траже бог зна што, а не да држава гарантује за новац за изградњу електрана које би биле у нашем власништву? Овдје све вријеме причамо о кост бенефит анализи италијанске фирме. Господо, то је завлачење руке у туђи џеп. Да ли ће они да зараде или неће да зараде од тога, то нас не треба да занима. Нас треба да занима који је интерес државе Црне Горе и грађана Црне Горе од тога да ли ће Италијани да граде у Црној Гори под овим условима по којим ми нудимо. За грађане Црне Горе и државу Црну Гору, да то поновимо још једанпут, нема никаквог интереса да туђа фирма гради, јер тиме што ће они да рјешавају дефицит у електричној енергији другој држави, од тога ми немамо користи. Ми треба да потопимо озбиљан проценат територије да би неко други решавао своје проблеме. Значи, задуживање у случају да Црној Гори остану ти ресурси није спорно. Спорно је, господине Франовићу, када ми гарантујемо Дерипаски и власнику Жељезаре који су приватни власници државним ресурсима, е то је спорно. Хвала.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Господине Чавор, само да се осврнем на нешто што сте на крају свог излагања рекли, онако како би рекао мој колега Радуловић ….., па сте поменули декларацију Нове српске демократије о заштити Мораче и како смо одржали састанак са експертима и након аргументоване расправе одбили. Значи, одбијање наше декларације на Одбору нема никакве везе са аргументованом расправом, него искључиво са политичком вољом ДПС - СДП коалиције која увијек гласа против свега што предложи опозиција. Значи, да не би случајно остало у ушима наших гласача, заједничких и свих оних који ово гледају, да сте ви неком аргументацијом побиједили на том Одбору, па се онда праведници из одбора одлучили да одбију декларацију. Не, него смо прије него што смо почели да држимо тај састанак, сви смо ми из опозиције знали какав ће да буде резултат гласања. Толико о декларацији Нове српске демократије, о заштити ријеке Мораче.
А што се тиче овог проблема о којем данас причамо, најважнија ствар, господине Чавор, није та шта ће прво да се гради, него ко ће да гради. Шта је исплативије? Јер, док год ће странци да граде код нас и да ту струју извозе за своје потребе и наплаћују, мислим да је ово потпуно безразложна прича. Ми треба да заштитимо своје ресурсе за вријеме кад ће Црна Гора, њени грађани моћи да граде и користе енергију са својих ресурса. Кад једном италијанској, шпанској, француској, било којој фирми уступимо своје ресурсе, ми после џабе иако дођемо у позију да можемо да градимо - то ће да буду туђи ресурси. Према томе, кост бенефит анализа италијанске фирме А2А ме уопште не занима. То је њихов проблем, наше је да ...Датум: 15.09.2011
Close
Close