Лабудовић: Устав да поштује живот и реалност

 Невладина организација "Стоп дискриминацији" позвала је интелектуалце, невладина удружења, професоре и групе грађана којима је матерњи језик српски да подрже акцију његовог уврштавања као службеног језика у Устав Црне Горе.

- Један од коријена стабла сваког народа јесте језик, који је духовна одредница историјски и научно утемељена у Црној Гори. На свим досадашњим пописима српски језик је био већински и припадници српске језичке заједнице одувијек су били и остали већинска језичка заједница у Црној Гори - казао је предсједник НВО "Стоп дискриминацији" и координатор Мреже НВО за заштиту српског језика Дарко Рашовић.
Из Нове српске демократије је саопштено да је залагање за статус српског језика као службеног став са којим је та партија изашла у јавност у сусрет предстојећим измјенама највишег правног акта. Функционер Нове Емило Лабудовић казао је да је крајње вријеме да се принцип по којем сви закони морају да поштују Устав, примијени и на највиши правни акт, који би морао поштовати живот и реалност.
- Устав мора у свом тексту да препозна и чињеницу да већина грађана Црне Горе говори српским језиком. Ту чињеницу ниједан акт у држави, па ни устав, не може да пренебрегне. У најмању руку је политички коректно да се то констатује да се томе да одговарајуће мјесто у Уставу - каже Лабудовић.
Све друге промјене Устава, по његовим ријечима, које не би подразумијевале и његово прилагођавање реалности, биле би само пука "козметика" на коју Нова не пристаје. Напомиње да је Нова са захтјевом за дефинисање српског језика као службеног изашла одмах када је кренула прича о промјенама Устава и најавила да ће на томе истрајати.
- Свака подршка нам је добродошла, па наравно и НВО "Стоп дискриминацији" и свих других невладиних организација које ће помоћи да се схвати прије свега да ово није уцјена. Не желимо никога да уцјењујемо већ само да истакнемо да Устав мора да поштује живот - закључио је Лабудовић.
 
 
 
(ДАН, 14. 09. 2011.)Датум: 14.09.2011
Close
Close