Ђукановић: Црна Гора има највише проблема са корупцијом

Годинама је Црна Гора означавана као једна од најкорумпиранијих држава у Европи, а такве оцјене могу се наћи у извјештајима Ев­ропске комисије, Стејт дипартмента, Транспаренси интернешенала, а и Савјета Европе. Дуго се на рачун врха црногорске власти и локалних функционера саопштавају јако тешке оптужбе - од удруживања у криминал, кршења тендерских правила, преко директних ургенција, до тврдњи да се врши крађа државних ресурса.
Но, тужилаштво је, чини се, мало тога урадило да сузбије коруптивне радње.
Из угла функционера Нове српске демократије Милутина Ђукановића, Црна Гора је друштво у коме искључиво значајна радна мјеста могу да добију људи блиски ДПС-у. Он сматра да надлежни органи треба да испитају све оптужбе на рачун функционера владајуће коалиције.
- По многим параметрима, мислимо да је сасвим оправдан закључак да је Црна Гора држава у Европи која има највише проблема са корупцијом. Данас не вриједи што неко постиже добре резултате у науци, што има велико знање, главна предност је политичка подобност и очигледно је да у сусрет изазову европских интеграција, ова власт та питања не може да ријеши. Она да је хтјела владавину права, имала је 20 година да то постигне. Но, ова власт је у ствари генератор корупције у Црној Гори и да би дошло до праве борбе против коруптивних радњи, до испуњења европских захтјева, треба да дође до што хитније смјене власти. Црној Гори је потребна темељна политичка промјена - казао је Милутин Ђукановић.
 (ДАН, 13. 09. 2011.)
Датум: 14.09.2011
Close
Close