Алексић: Пријетње неће успјети

Пријетње Министарства просвјете да ће санкционисати оне који буду од 1. септембра бојкотовали наставу неће успјети јер, како је оцијенио посланик Нове српске демократије Будимир Алексић, нико не може да спочита право језичкој заједници да се образује на свом језику.
Црногорска опозиција и власт преговарају о измјенама Закона о основном образовању, за сада без резултата. Опозиција тражи да у образовном систему равноправана положај имају црногорски и српски језик, и у супротном најављују бојкот наставе њихове и дјеце њихових присталица.
Министарство просвјете напоменуло је да Законом о основном образовању сва дјеца од шест до 15 година су обавезна да иду у школу, а родитељи су дужни да им обезбиједе поштовање те обевезе. Законом о основном образовању и васпитању за кршење те одредбе прописане су новчане казне од половине до десетоструког износа најниже цијене рада у држави односно од 27,5 ЕУР до 550 еур
„Кад је ријеч о пријетњама које смо данас чули из Министарства просвјете пало ми је на памет чињеница да су цетињски гимназијалци штрајковали прије двије године на мјесец дана и двоструко превазишли дозвољени фонд часова“, рекао је Алексић у изјави достављеној агенцији МИНА.
Тада, додао је он, Министарство није примјењивало Закон.
„Очигледно је да је ријеч о двоструким аршинима. Када су у питању припадници српске језичке заједнице овдје се пријети посебним санкцијама. У случају цетињске Гимназије није примјењен Закон а сада пријете стриктном примјеном“, рекао је Алексић.
Према његовим ријечима, ако би се то десило, био био доказ да су припадници српске језичке заједнице грађани десетог реда.
„Мислим да Министарство пријети празном пушком а познато је да се празне пушке боје двије стране, али је страх већи код оног који пушку држи у рукама“, оцијенио је Алексић.
Он је навео да нема закона нити Устава и власти које може да спочита право језичкој заједници да се образује на свом језику.
„Мислим да ће протест бити масован а да пријетње неће успјети јер нешто што је засновано на правди и борби за основно људско право никаква сила не може то угушити“, казао је Алексић.
Он очекује да ће они који су подржали цетињске гимназијалце подржати захтјеве који се тичу људских права, „при чему је српска језичка заједница, према резултатима потписа најбројнија у Црној Гори“.
 (Агенција МИНА, 30. 08. 2011.)
Датум: 31.08.2011
Close
Close