Радуновић: И ригорозне мјере у интересу грађана

Нова српска демократија (НОВА) озбиљно размишља о бојкоту државног и локалних парламената до постизања договора о статусу српског језика у образовном систему, а конкретну одлуку о томе донијеће у наредних неколико дана, саопштено је из те странке.
Потпредсједник Нове Славен Радуновић казао је агенцији МИНА да је у питању врло озбиљна проблематика – угрожавање права великог броја грађана Црне Горе.
„С обзиром на то да досадашњи преговори са Владом нијесу дали резултата, сматрамо да је реално да све опозиционе странке предузму најригорозније мјере како би натјерале Владу и скупштинску већину да почну да брину о интересима својих грађана“, рекао је он.
Према његовим ријечима, у Новој би вољели да то буде у договору све три опозиционе странке, тако да ће прво између себе усагласити ставове.
„Уколико се за тако нешто одлучимо, одржаћемо сједнице својих органа како би потврдили такву одлуку. Што се тиче Нове, ми смо врло близу такве одлуке, тако да ће све бити јасније за неколико дана“, навео је Радуновић.
Он је казао да ће од одлука партијских органа и развоја ситуације зависити ког нивоа ће да буде бојкот.
Нова, како је навео, жели да учини све како би власт у Црној Гори прекинула дискриминацију својих грађана.
„Не желимо да одустанемо од те борбе, сматрамо да је много логичније да власт одустане од дискриминације, и да након тога усвојимо изборни закон и учинимо све да Црна Гора добије датум преговора“, поручио је он.
Радуновић није могао да прогнозира шта ће се десити ако власт, и поред евентуалног бојкота, не промијени мишљење.
„Мислим да је неодрживо стање да власт у једној држави једноставно пренебрегне вољу 47 одсто својих грађана који су се, и након доношења новог правописа и уз сазнање који је службени језик у Уставу, ипак на попису изјаснили да је њихов матерњи језик спрски“, појаснио је он.
Радуновић је подсјетио да државе иначе постоје да би биле сервис грађана. „Оне које се не понашају на тај начин, заслужују да њихове владе буду смијењене“.
Према његовим ријечима, власт мора да схвати да су закони и Устав предвиђени да олакшају живот грађанима Црне Горе и других држава, и да због тога и постоје.
„Али служе, посебно Устав, и за то да би се ограничила моћ властодршца и грађанину обезбиједила што већа заштита. Ако је ова власт спремна да крши вољу толиког броја својих грађана, онда нека не буде изненађена ако јој они одговоре на адекватан начин“, поручио је Радуновић.
 

 


(Агенција МИНА, 30. 08. 2011.)
Датум: 30.08.2011
Close
Close