Булајић: Санкционисати кривце за кризу у ,,Техностилу''

 

Здравствено стање радника Техностила, према ријечима љекара специјалисте Мирослава Матовића, који их је обишао, лоше је. Код двојице радника је открио упалу плућа, а неколико њих имају проблеме са крвним притиском, док је већина малаксала, што се могло и очекивати петог дана штрајка глађу.

Један радник није ни дозволио да га љекар прегледа, чак није желио ни да стави подметач испод себе, већ лежи на хладним плочицама, а његове колеге тврде да је у лошем здравственом стању. Тај радник је казао да је тако одлучио, да је то његов вид борбе, да га само могу “изнијети из предузећа” и да не жели ни храну, ни љекаре, нити било какву помоћ.

- Свакога сата све је теже и теже. У току синоћње вечери имали смо 16 људи који су морали хитно да буду примљени на интерно одјељење болнице. Сви су били за кућно лијечење, али су они то одбили и вратили су се у погон. Желим да упозорим надлежне институције да је овдје сваки сат важан. Замислите момке од 28 или 29 година са притиском 80 са 100, или 130. Пошто видимо да нема никаквог оглашавања до сада од надлежних, желимо да им поручимо да што прије реагују јер ово стање овдје се ближи катастрофи - казао је предсједник Синдиката Техностила Марко Мирјачић.

Он је подсјетио на протест који су заказали у сриједу у 12 сати испред зграде Општине и казао да ће протести бити свакодневни до испуњења њихових захтјева.

- Имамо пуну подршку радника и Синдиката Жељезаре, Промонта, Радвента, Ливнице на овим будућим протестима. Користим ову прилику да јавно позовем све грађане, студенте и раднике Никшића да у што већем броју дођу и подрже нас, да подрже ове људе који су доведени на руб егзистенције и којима је живот у питању - казао је предсједник Синдиката.

Симо Ненезић никада није имао проблема са притиском, али сада има. Примио је терапију и притисак се након тога стабилизовао. Осјећа болове у грудима, али љекар му је рекао да је то због изнемоглости.

- Међутим, и даље остајем при томе да нећу узимати храну. У болницу само могу отићи да примим медицинску помоћ и вратићу се. Знам да није паметно жртвовати живот, али ово нам је једина шанса пошто нико на нас не окреће главу, посебно министар Бранко Вујовић - казао је Ненезић.

И Здравко Тодоровић је свјестан да вјероватно, како рече, ништа није вриједно живота, али то им је изгледа једино и преостало.

- Штрајк нећу прекинути до испуњења наших захтјева па макар то било кобно по живот. Каква је Влада вјероватно ће нас још доста времена пустити да штрајкујемо глађу јер њихова неспособност нас је и довела довде - казао је Тодоровић.

Трипко Божовић не зна када му је боље – када му је притисак 100 са 80, или 170 са 100, пошто стално варира. Зна једино да се осјећа лоше али, како рече, свјесно су отпочели штрајк глађу и знали су шта их све чека. Сада је на њима само да „што дуже издрже“. Директор Опште болнице у Никшићу др Илија Aшанин казао је да су капацитети болнице радницима 24 сата на располагању, као и да ће се потрудити да им обезбиједе возило које би им било стално на располагању, иако болница има само два амбулантна возила.

- Општа болница и Дом здравља су у сваком тренутку на располагању, и кадром и свим осталим - поручио је Aшанин.

Раднике Техностила који протестују 53 дана, а пет дана штрајкују глађу, јуче су, на позив Синдиката, поново посјетили представници Скупштинског одбора за праћење и контролу приватизације, али само из редова опозиције – Бранко Радуловић, Страхиња Булајић и Светозар Голубовић.

Радуловић је раднике упознао са потезима које је Скупштински одбор за приватизацију, након претходног састанка предузео. Према његовим ријечима упутили су енергичан захтјев државном тужиоцу да преиспита стање и пословање у Техностилу, а Влади да хитно интервенише када су у питању заостале зараде и да, када је у питању будућност Техностила, има једну дугорочну политику. За сљедећу недјељу заказали су састанак Савјета за европске интеграције на коме ће бити присутне Весна Меденица и Ранка Чарапић и гдје ће изнијети и случај Техностила и захтијевати ефикасније и енергичније дјеловање када је у питању организовани криминал.

- Оно што је дефинитивно је то да црна металургија мора бити обједињена и да је дугорочна будућност Техностила, Жељезаре, Ливнице и Института за црну металургију да буду под једним кровом. Мора се десити оно што се десило у Словенији 1992. године када се објединила памет, Универзитет, новац, држава и Скупштина, када су сви привредни субјекти наступили заједно. Уколико се буде један по један случај рјешавао на овакав начин, угасиће се и Жељезара и Техностил и Ливница. Зато и позивамо раднике ових фабрика, и један и други Синдикат, Универзитет и сву памет Црне Горе, а прије свега Владу, да стане иза једног таквог конзорцијума црне металургије. Већ постоје рјешења и стратегије када је у питању Жељезара. Техностил мора да ради у контакту и у тоталном дилу заједно са Жељезаром и свим другим субјектима јер другачије му нема будућности - казао је Радуловић и додао да уколико цио Синдикат и сви радници Никшића и црне металургије, подржани са свим синдикатима у Црној Гори, „не буду енергични у својим захтјевима да хоће квалитетно радно мјесто, тада сигурно неће бити довољан притисак и неће се приморати Влада да реагује на квалитетан начин“.

Он је апеловао на раднике да они који су лошег здравственог стања оду у болницу јер се „Гандијевским начином борбе“ не може доћи до побједе.

Радуловић сматра да Влада има „селективан однос“ према проблемима радника и да не реагује код свих на исти начин.

- Сигурно је да није постојало никакве правне основе да се неком Дерипаски и Комбинату алуминијума дају на 100 милиона еура. Сигурно ни правне основе нема да се Жељезари даје 100 милиона еура. Aли тамо постоје некакви други односи између Владе и појединих људи са којима они раде. Постоји нешто што је ван правног система, нешто што није ни право ни правда у питању, већ селективни однос Владе - казао је проф. Радуловић.

Страхиња Булајић је позвао Владу и надлежне институције да што хитније реагују јер у “Техностилу нема мјеста ни времена за чекање” и казао да кривац за стање у фабрици “мора бити лоциран и санкционисан по слову закона”.

Проблеми у некада узорној никшићкој фабрици настали су крајем прошле године када је управа швајцарског Техностила највећи број машина демонтирала и одвезла у своју другу фабрику у Суботици, уз обећање да ће довести нову опрему и да ће дио радника добити посао у погону у Србији. како се то није десило радници су се прије више од 50 дана затворили у фабрику а прије пет дана су почели штрајк глађу. Радници траже повратак машина, за које тврде да су нелегално извезене, исплату плата, да Влада раскине приватизациони уговор и пронађе новог партнера.

 

Што ће на Универзитет ако стручњаци ћуте

 

Бранко Радуловић је позвао колеге са Универзитета да се у сриједу придруже радницима јер доста су “ћутали 20 година”.

- Знам да моје колеге знају, али да ли имају храбрости да то што знају и што предају студентима јавно кажу, видјећемо. Ово им је посљедњи тест јер 20 година су ћутали. Не би био ни Техностил, ни Жељезара, нити КAП у оваквом стању да су кроз оне студије које су наплаћивали, кроз ону плату коју су добијали обучавајући инжењере, причали и јавности. Међутим, све се завршава са амфитеатром. Е, такав нам Универзитет не треба - поручио је Радуловић.

Он је казао да уколико Универзитет неће да помогне обнову црногорске привреде са својом стручном памећу, онда га треба затворити.

- Уколико Универзитет неће са својом стручном памећу, као што је случај у свакој држави, да помогне онда га треба затворити. Шта ће нам Металуршки, Економски, Машински факултет уколико професори неће да са знањем које имају и са стратегијама које предају студентима помогну. Што ће нам на крају и посланици, што ће нам и Влада, што ће нам и држава уколико се један за другим један њен дио затвара, уколико радници гину - поручио је Радуловић.

 

 

Тужилаштво сјутра покреће истрагу

 

Подгорица - Специјално тужилаштво за организовани криминал одлучило је да у понедјељак поднесе захтјев за спровођење истраге против одговорних лица у никшићког компанији “Техностил” (Хладна ваљаоница), због злоупотребе службеног положаја, фалсификовање службене исправе и навођење на овјеравање неистините садржине.

Специјални тужилац Ћорђина - Нина Ивановић најавила је да ће затражити и да се осумњиченима одреди притвор. “Вијести” су раније објавиле да је ријеч о Сергеју Васиљевић Зоненку, Давиду Рувинович Сегалу, Борису Георгијевич Јановском и Љубиши Ћурковићу.

Осумњиченима је стављено на терет да су прекорачењем службених овлашћења у “Техностилу”, у Швајцарској прибавили корист од 1.677.424 еура, а и “Техностилу” су нанијели штету у истом износу. Буџету Црне Горе су по основу неплаћених јавних прихода нанијели штету у износу од 164.080 еура. Осумњиченима се такође ставља на терет да су теже повриједили право на наплату кредита НЛБ ”Монтенегро банци” у Подгорици.

 

Земља апсурда

 

Светозар Голубовић је изразио жаљење што радници морају “најтежим могућим начином да се боре за права која су им загарантована Уставом и законом, а то су право на рад и на зараду”.

- Не свиђа нам се изјава министра Бранка Вујовића да изналажење стратешког партнера захтијева одређено вријеме. Знамо ми да то иде споро, али ако будете чекали да министар Вујовић изнађе новог стратешког партнера, бојим се да ће ту бити великих проблема, прије свега за вас запослене, јер то је она озбиљност са којом они прилазе рјешавању ваше проблематике. Они су изгледа дигли руке од претходног стратешког партнера који је био власник Техностила, и сад покушавају да заједно са њим, ево апсурда, стратешким партнером који је дигао руке од вас траже неког новог стратешког партнера. То је апсурд над апсурдима, тако се не може радити, то је сигурно - категоричан је био Голубовић и додао да су представници Скупштинске комисије за приватизацију из редова владајуће странкре обавијештени о свим активностима опозиционих чланова комисије, када је Техностил у питању, али да изгледа код њих не постоји добра воља да се укључе у рјешавање проблема.

 

(Вијести, 25. 04. 2010.)
Датум: 26.04.2010
Close
Close