Радуновић: Дио власти бјежи од дијалога

Дио власти показује слабе капацитете за дијалогом и договарањем о најбитнијим питањима по будућност грађана Црне Горе. Знамо да се одлуке у ЕУ, којој макар декларативно сви тежимо, доносе споразумом и малтене консензусом, иначе је не би ни било. У Црној Гори владајућа коалиција не жели да изађе у сусрет чак ни својим грађанима, по питању њихових основних људских права, па тиме показује своју неспособност да на начин уобичајен у европској пракси решава круцијалне проблеме. Питам се како мисле да се сјутра, евентуално, договоре о било чему са тридесетак земаља у којима живи педесетак народа, када не могу са својим грађанима око образовања на већинском језику. То је лоша порука нашим европским партнерима, јер владе које нису спремне на дијалог и компромис, већ се понашају ауторитарно или аутистично у односу на проблеме неистомишљеника, нису добродошле у ЕУ. Невјероватно звучи чињеница да, како чујемо, један дио коалиционе власти уцјењује други напуштањем владе због евентуалног договора да се у школама у Црној Гори учи српски језик. Позивајући се на искуства из региона, у којима је обавезно учење службених језика који носе назив државе, пренебрегава се чињеница да су у тим државама поменути језици апсолутно већински, док су у Црној Гори грађани већински изабрали српски језик као свој. Чињеница да неки од највиших државних функционера не поштују вољу својих грађана изражену на попису, увјерава нас у мишљењу да још нису спремни да се суоче са стандардима, правима и правилима који су одавно дио цивилизоване Европе. Упорно увлачење Србије као реметилачког фактора је политикантско скретање пажње са чињенице да не желе да својим грађанима испуне основна људска права да се образују на свом матерњем језику, који је већински, што је незабиљежено у модерној Европи.

Шокантне новине у новим уџбеницима, инспирисане чисто политичким мотивима, довеле су до пометње у јавности. Жао нам је што је дио грађана, који у моменту изјашњавања о језику није био свјестан шта доносе правописне промјене, данас суочен са бројним непријатностима. Ми, наравно, не споримо право свим онима који желе да се образују на црногорском језику, али Нова српска демократија је дужна да свим политичким средствима заштити оне грађане Црне Горе који нису пристали на оваква језичка решења. Идеалан, и уједно најлогичнији, излаз из ,,језичке’’ кризе био да се дјеци која говоре српским језиком омогући да се школују на том језику, а дјеци чији су се родитељи одлучили да им је матерњи језик црногорски да се школују на свом језику. Друго, мање добро решење, би било да сва дјеца изучавају оба језика, док би се настава осталих предмета изводила на српском језику, односно црногорском у верзији са тридесет слова, који је идентичан српском.

НОВА инсистира да Влада Црне Горе испоштује споразум са опозиционим првацима на начин како је он и  написан и да накнадним тумачењима не умањује могућност изгласавања изборног законодавства, и тиме дефинитивно онемогући добијање датума преговора. Поред испуњења овога услова, политичаре и грађане Црне Горе очекује још пуно посла, тако да не би ваљало да већ на првом кораку покажемо да нисмо способни за суочавање са озбиљним друштвеним изазовима, какви нас очекују у блиској будућности.
 Славен Радуновић, потпредсједник Нове српске демократије 
Датум: 18.08.2011
Close
Close