Ђукановић: Имамo доказе дa je попис лажиран

Завод за статистику озваничио је нетачне и намештене податке и тиме починио кривично дело, тврди Милутин Ђукановић.
Нова српска демократија никада неће признати озваничене резултате пролетошњег пописа у Црној Гори, оне који се односе на националну, верску и језичку припадност становништва, али захтев за поништавање пописа неће истицати као услов за подршку новом изборном закону око којег се ломе копља у парламенту.
Ово је за "Вести" потврдио Милутин Ђукановић, високи функционер Новe српскe демократијe, члан експертског тима за праћење пописа и човек који је недавно у име странке потписао кривичну пријаву против директора црногорског завода за статистику (МОНСТАТ) Гордане Радојевић.
- Оно што је МОНСТАТ саопштио је манипулација за рачун власти, која је кроз овај попис покушала да умањи број Срба у Црној Гори и број оних који говоре српским језиком - каже Ђукановић и додаје да има необориве доказе за то. Он тврди да су сва истраживања НOBE и других опозиционих партија још пре завршетка пописа показивала битно различите резултате од оних које је саопштио МОНСТАТ и што се тиче броја Срба у Црној Гори и што се тиче броја оних који говоре српски, на једној, али и што се тиче броја Црногораца и оних који се изјашњавају да говоре црногорски.
Све то је потврђено увидом који је ова партија, захваљујући пописивачима који нису хтели да пристану на манипулације, остварила у готово 200.000 пописних листа.
Ђукановић пита како се може објаснити то што је број становника Црне Горе по овогодишњем попису мањи у односу на попис из 2003, а број бирача се у међувремену повећан за 50.956?
- Очигледно је да је број бирача прецењен, а број становника потцењен, наравно, у оба случаја на штету Срба. Све то је нарочито евидентно у општинама Андријевица, Беране, Бијело Поље, Колашин, Мојковац, Пљевља... То наводи на закључак да су се у овом периоду само Срби исељавали из тих општина или да се само они нису изјашњавали о националној, верској и језичкој припадности - каже Ђукановић.
Занимљиво је и да број грађана који на попису није желео да се изјасни о националној, језичкој и верској припадности у неким општинама износи мање од један одсто (Рожаје и Плав, на пример), док у другим тај проценат износи готово 10 одсто (Херцег Нови, Тиват, Котор...).
Изгледа да је Србима на овом попису одређена судбина да буду избрисани из становништва или да припадну четвртој по величини националној групацији, оној која се води у пописној рубрици "не жели да се изјасни", а по МОНСТАТУ таквих је било готово пет одсто.
- Ми сматрамо да у Црној Гори има нешто више од 33 посто Срба и да је проценат оних који говоре српским језиком већи од 47 посто - закључује Ђукановић .
 


Необичне "миграције"
 


Ђукановић указује на необичну "миграцију" Срба у општинама Никшић, Даниловград и Подгорица. У Даниловграду, где је раније проценат Срба у односу на Никшић и Подгорицу био најмањи, дошло је до значајног пораста Срба, док их је у Подгорици и Никшићу, наводно, значајно мање, баш као и у Херцег Новом и Тивту, наспрам Котора у којем је проценат Срба остао исти као и на попису из 2003.
 Нису одустали од крађе

 


- Кад смо и на узорку од 200.000 добили резултат да Срба има више од 33 посто, одлучили смо да то и јавно саопштимо у нади да ће то власт одвратити од пописне крађе. Међутим, власт се држала зацртаног циља пре пописа а то је да број Црногораца мора бити већи од 50 одсто, а број оних који тобож говоре црногорски већи од оних који говоре српски и да се број Срба мора свести на ниво мањине - наглашава Ђукановић.


Новчана и затворска казна
 


Саговорник "Вести" сматра да ће се лако доказати да је МОНСТАТ онемогућио проверу тачности уноса података са пописних листа и заобишао експертску групу формирану за то, а онда непроверене и нетачне податке објавио као коначне и званичне.
- Тиме је почињено кривично дело за које је, поред новчане, директору законом запрећена и казна затвора до три године - подсећа Ђукановић.
 (Вести, 16. 08. 2011.)
Датум: 17.08.2011
Close
Close