Алексић: Сумња у сваки Монстатов податак

Број атеиста у Црној Гори, судећи према подацима са последња два пописа становништва, није показатељ да се грађани удаљавају од религијских вриједности, док је разлог за забринутост повећање оних који су одбили да саопште националну и вјерску припадност, сматрају у црногорској опозицији. Према подацима са пописа 2011. године, 7.667 грађана саопштило је да не вјерују у божански поредак, док се 2003. године, на питања о религији као "није вјерник" изјаснило 6.003 грађана. С друге стране, 16.810 грађана 2011. године није жељело да се изјасни о вјерској припадности, а 2003. године, на то питање одговор није дало 13.867 пописаних грађана Црне Горе. Слично је и за националну припадност. На попису 2011. године, 30.170 црногорских грађана није саопштило своју националну припадност, док је 2003. године, то било 26.906 пописаних грађана.
Посланик Нове српске демократије Будмир Алексић каже да број атеиста, с озбиром на податке који су објављени, није нешто што изазива посебну пажњу.
- Прво питање је питање поузданости података које је Монстат објавио. С обзиром на очиту крађу када су у питању српски језик и српска националност. Сходно томе, све је под знаком питања. Постоји значајан број разлога да се посумња у малтене сваки податак, па и у број припадника различитих вјера или оних који се декларишу као атетисти - нагласио је Алексић у изјави за "Дан".
Како је подвукао, имајући у виду поменуте сумње, али и полазећи од претпоставке да је то све тачно, број атеиста 2011. године за мало више од хиљаду већи него 2003. године, није посебно значајан и није појава која би изазивала значајнију пажњу.
- Интересантно је да је знатно већи број оних који се нијесу хтјели изјаснити о вјерској припадности, на овом попису него 2003. године. То тумачим чињеницом да је познато како је Православна црква на удару режима, и да људи зато имају страх да признају да су вјерници - казао је Алексић.
Он упозорава да грађани знају да је режим у Црној Гори изложио Православну цркву бројним притисцима и невољама, и то је објашњење за повећање оних који су одбили да одговоре на питања о религијској припадности.
- Режим очигледно ствара државу која је окренута католичанству. О томе свједочи чињеница да је недавно потписан конкордат са Ватиканом, и држава, измишљајући католичку историју ових простора, очевидно фаворизује католичку цркву у односу на православну. Зато је многе људе било страх да саопште одговор на питање о вјероисповијести. Исти је случај и са неопредијељенима у смислу националне припадности. Неопредијељени су они који неће да се изјасне као Црногорци а не смију да се изјасне као Срби - сматра посланик Нове.
 

 


(ДАН, 11. 07. 2011.)
 
Датум: 12.08.2011
Close
Close