Радуновић: Режим бјежи од пута у ЕУ

Након последњих дешавања у вези са изборним законодавством постаје јасно да се режим уплашио оног што је суштина европских интеграција – суочавања са стандардима и строгим правилима која важе за све, оцијенио је потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић. Он је у разговору за "Дан" истакао да се сада траже „кривци" за постепено одустајање од зацртане агенде.
- Непристајањем да се захтјевом Нове уважи реалност да се у Црној Гори највише говори српским језиком, па да се он, сходно томе, у образовном систему доведе до, макар, равноправног положаја са црногорским, ДПС-СДП коалиција је само покушала да сакрије трагове који воде до сржи проблема. Потпуно је јасно да их од седам услова ЕУ највише боли онај којим се тражи ефикаснија борба против организованог криминала и корупције - оцијенио је Радуновић.
По његовој оцјени, "пробали су да преваре западну дипломатију хапшењем супруга, браће, комшија и школских другова међународних наркобосова, обезбјеђујући истовремено да они на вријеме добију сигнал да треба да се склоне".
- Све док су главни играчи на слободи, ризик повезивања њихових криминалних организација са најмоћнијим политичарима у овој земљи је мали. Међутим, на њихову жалост, искусне западне дипломате нијесу могли да преваре рецептима које су смишљали за црногорско бирачко тијело. На покушај да поново окриве Београд за успоравање Црне Горе у процесу евроинтеграција, услиједила је више него болна реакција - Угледајте се на Србију - прецизирао је Радуновић.
Подсјетимо, сходно гласању у парламенту 31. јула, изборно законодавство није усвојено већ је продужен рок за усвајање по седми пут. Из угла Славена Радуновића, да је владајућа коалиција заиста жељела да се закон усвоји, то би се и догодило.
- Ко би негативно реаговао, осим можда неколико дукљанских фанатика, да је, након саопштавања пописних резултата, предсједник Владе Црне Горе Игор Лукшић рекао, рецимо, да ће Црна Гора, као земља дубоко посвећена поштовању темељних људских и демократских права, свакако уважити резултате пописа и чињеницу да највише грађана говори српским језиком, тако што ће омогућити тим грађанима да се школују на матерњем језику. И данас би први услов за добијање датума преговора био испуњен - цијени Радуновић.
Како је истакао, умјесто да се тако нешто деси, "од нас се тражи да одустанемо од одбране темељног људског права". Пита се је ли логичније да власт одустане од дискриминације грађана који говоре српским језиком или да ти грађани и политичари који их представљају одустану од борбе против те дискриминације.
- Мука ми је чак и да коментаришем изјаве појединих функционера ДПС-а о улози Београда у потезима опозиционих партија, јер изазивају у мени гнијев, што ниједан политичар себи не би требало да допусти. Такво непоштовање својих грађана, какво ови „специјалци" ДПС-а исказују, превазилази све границе доброг укуса. Па, није 47 одсто људи који говоре српским језиком дошло из Србије. Боримо се за грађанска права, чије нам упражњавање онемогућава власт из Подгорице. Да се званични Београд солидарише са Миодрагом Вуковићем и подржи овакву дискриминацију, ми бисмо се борили и против званичног Београда - закључује Славен Радуновић.

М.В.
 


Испунити стандарде
 


Радуновић тврди да, као потпредсједник партије задужен за међународне односе, "не прихвата да било ко у Црној Гори више жели да види Црну Гору у ЕУ од Нове".
- Пуноправно чланство подразумијева испуњење највећег броја стандарда из области демократских, националних, људских и социјалних права, за која се залажемо. Посебно не желимо да својим дјеловањем успоримо напредовање било које земље западног Балкана, јер њиховим приступањем великој породици уједињених европских народа обрисаће се и многе, вјештачки исписане, границе међу мојим, српским народом - каже Радуновић.
 


Проблем звани 1. септембар
 


Потпредсједник Нове каже да је задовољан чињеницом да је комплетна опозиција стала иза оправданог услова, који је формулисала партија којој припада".
- Надам се да смо овим чином најзад сви постали свјесни потенцијала који имамо. Једино жалим што се све опозиционе странке нијесу одмах солидарисале с нашим предлогом, јер би онда ДПС-СДП коалицији и релевантним међународним адресама још прије два мјесеца било јасно да се мора сјести за сто и ријешити проблем, који ученике и њихове родитеље чека 1. септембра. Тако бисмо имали два мјесеца више за елиминацију дискриминаторских норми из Закона о општем образовању. Мада, још није касно, само ако буде воље. Истрајавајући на остварењу права српске језичке заједнице, као и на рјешавању проблема са држављанством, која муче велики број наших грађана, истрајавамо на испуњењу неких од основних стандарда европског друштва - рекао је Радуновић.
 

 


(дАН, 09. 08. 2011.)
Датум: 10.08.2011
Close
Close