Алексић: Неразумљив национални ижињеринг

Посланик Нове српске демократије Будимир Алексић каже за Побједу да „разумије патријархово неразумијевање националног инжињеринга у Црној Гори“.
- Он, као човјек посвећен вјери и који уважава науку, не може да схвати да група људи, одједном, из идеолошких побуда, одлучи да више не буде оно што су били њени преци и што су и они сами били до јуче. Мило Ђукановић је прије 15 година истицао српску етничку припадност Црногораца, а Мишко Вуковић 1992. писао Устав по коме је српски био службени језик и није хтио да чује за другачије, док 2006. у новом Уставу српски више није службени, него неки нови. Све што је патријарх казао пише у панегиричком тексту Мишка Вуковића, поводом петогодишњице стварања СРЈ, објављеном у историјским записима – каже Алексић.
Без обзира што разумијем патријарха и његов начин посматрања овог питања, додаје Алексић, за мене су Срби и Црногорци двије различите националне заједнице, који треба да буду и институционално и уставно-правно раздвојене, али не авнојским границама између Црне Горе и Србије, како би то хтјели креатори црногорског идеолошког пројекта, него унутар Црне Горе.
 (Побједа, 08. 08. 2011.)

 
Датум: 08.08.2011
Close
Close