Алексић: Режиму дискриминација важнија од ЕУ

Посланик Нове српске демократије Будимир Алексић позвао је опозицију да остане јединствена у захтјеву да се измијени Закон о општем образовању, како би српски језик био равноправан у образовном систему, што је услов те партије за усвајање изборног закона.
- Опозиција мора бити јединствена у том ставу. Не смије бити дискриминације, сегрегације и обесправљивања грађана Црне Горе. Стога вјерујем да ће сви у опозицији, а не само наша странка, и даље инсистирати на демократском Закону о општем образовању, без кога је свака прича о европским вриједностима и европској будућности Црне Горе бесмислена и карикатурална.
 


ПОБЈЕДА: Владајуће партије сматрају уцјенама опозиционе захтјеве који нијесу у директној вези са изборним законом, а од којих зависи ваша подршка том акту. Како то коментаришете?
- Оптужба власти на наш рачун је класична замјена теза. Наш захтјев је демократски и европски - право на школовање на матерњем српском језику. Да ли неко ко се понаша неевропски, ко дискриминише своје грађане, има морално право да оптужи некога за неусвајање европских закона. Нека власт најприје усвоји Закон о општем образовању који кореспондира са европском праксом. Дакле, нема никаквих уцјена с наше стране. Решење је једноставно: власт само треба да призна да постоје грађани у овој земљи који говоре српски (који су релативна већина) и који траже да буду равноправни са припадницима црногорске језичке заједнице.
 ПОБЈЕДА: Нова српска демократија не осјећа одговорност за неусвајање изборног закона?
- Ни најмање. Да је прихваћена наша демократска понуда - закон би био усвојен. Али власт је одбила наш предлог. Имајући то у виду, логично се поставља питање - да ли је њима уопште стало не само до усклађивања изборног законодавства са Уставом, него и до уласка Црне Горе у Европску унију. Подсјећам да су прошле четири године и да је пробијено шест рокова за доношење овог закона, а власт за то као да не хаје.
 ПОБЈЕДА: Очекујете ли да ће у септембру, ипак, бити испуњен један од најважнијих услова Европске комисије?
- Било би природно да власт до краја августа размисли куда води њихова потреба да спроводе дискриминацију над грађанима који говоре српским језиком, и зашто им је дискриминација тих грађана важнија од европских интеграција Црне Горе. Дакле, власт је у прилици да одговори на ово питање, и да га ријеши. Зато има и највећу одговорност. Оно што сваког грађанина Црне Горе, коме је стало до европског пута ове земље, онеспокојава јесте фолклорно заклињање једног од челника ДПС-а да не долази у обзир настава на српском, чак и по цијену европских интеграција Црне Горе.
 ПОБЈЕДА: Нова је поднијела кривичну пријаву против директорке Монстата Гордане Радојевић због резултата пописа. На основу чега сумњате у резултат који је објавио Монстат?
- Сумњамо на основу чињенице да имамо наш узорак од 206 хиљада пописница. Осим тога, Монстат није дозволио контролу свих података. Директорица Монстата је опструисала рад експертске групе, ниједан састанак те групе није сазвала, нити је, пак, прије објављивања резултата имала мишљење експертске групе.
 

 


(Побједа, 06. 08. 2011.)
Датум: 07.08.2011
Close
Close