Булајић: Меморандум са А2А нови пословни промашај Владе

Јавност је обавијештена да је Влада Црне Горе потписала тзв. Меморандум о разумијевању са италијанском компанијом А2А. Тим меморандумом се редефинишу односи везани за најзначајније црногорско предузеће ЕПЦГ а.д. Нова српска демократија сматра да се ради о међукораку, којим ће се промијенити постојећи приватизациони уговор на основу којег је А2А постала власник око 44% акција ЕПЦГ. Наиме, ради се о још једном пословном промашају који се водио мимо свих процедура и којим се мијења основни смисао Уговора о приватизацији. То је сад неки други посао, који потпуно мијења смисао договореног из 2009. године. На скупштинској Комисији за праћење поступка приватизације, али и низом иступа у медијима, изражавали смо сумњу и упозоравали на могућност постојања одређених коруптивних активности. Нова српска демократија сматра да се коруптивне активности потписивањем овог Меморандума само настављају.

Енергетски ресурс је најзначајнији природни ресурс Црне Горе. Сходно томе, умјесто да се Црна Гора понаша као Чешка Република и њихова енергетска компанија ЧЕЗ, Влада Црне Горе и даље задржава бруталан однос према ЕПЦГ и енергетском сектору у цјелини.  Уговор који је потписан, прецизирао је обавезе обје стране. Меморандумом је предвиђено да италијанска компанија А2А остаје,и даље, као мањински власник, да управља Електропривредом до 2020. године иако се, наводно, одриче права куповине већинског пакета акција, уколико испуни одређене индикаторе који нијесу објављени(?). Вјероватно се ради о ублажавању индикатора, којих је било 20, због тога што А2А није успјела да испуни предвиђене индикаторе прецизиране Уговором из прве године.  Дакле, Меморандум је претходница новог Уговора који ће се, вјероватно, потписати до краја ове године. До тада би А2А требало да сачини „списак“ приоритетних инвестиција за период до 2014. године.

Нова српска демократрија констатује да се Црна Гора, на овај начин, одриче планираног инвестирања у енергетику, као и осјетног дијела профита, али, ипак, није јасно да ли се нечега одриче А2А. Јасно је да ће имати блаже услове. Наводно се одриче могућности стицања већинског власништва у ЕПЦГ, али му остаје оперативно руковођење за огромним овлашћењима. Међутим, чим А2А није успјела да испуни предвиђене индикаторе из прве године, Нова српска демократија сматра да је за очекивати да неће остварити индикаторе ни у наредним годинама. А2А се практично ничега не одриче. Зато је нужно, прије свега због јавности, да се учине доступним јавности претходни, али и нови индикатори, како би сазнали, бар дјелимично, колико су Црна Гора и њени грађани оштећени оваквим потезима Владе.

 Приликом потписивања Меморандума ни ријечи није било о инвестицијама у ЕПЦГ. Ни до данас јавност није упозната са судбином 96 милиона евра које је ЕПЦГ добила као свој дио од продаје акција италијанској компанији, а које се и данас налазе на рачуну код Прве банке. Представник Владе говори о изградњи ХЕ на ријеци Морачи од стране ЕПЦГ, али није дао одговор како та иста Влада мисли да поништи тендер за изградњу који је у току. Јер, уколико се на тај тендер пријави ЕНЕЛ, као што је већ договорено, и уколико испуни тендером предвиђене услове биће више него занимљиво видјети како ће Влада поништити тендер који је у току. Такође, објављено је да ће власник евентуалнио изграђене ХЕ на Морачи бити држава Црна Гора. То је немогуће и Влада погрешно информише јавност. То није могуће јер је ЕПЦГ акционарско друштво и профит би се дијелио сходно власничкој структури. Италијани би „носили“ око 44% профита. Такође, предвиђа се обједињавање Рудника угља из Пљеваља и ЕПЦГ, с тим што је већински власник ЕПЦГ, бар на папиру држава, а у Руднику угља - Пљевља већинско власништво је у рукама приватника.

А2А је пријавила да је у 2010. години остварила профит (први од 20 индикатора) од око 16 милиона евра, али иста компанија није извршила обавезу инвестирања у износу од око 30 милиона евра. Нова српска демократија пита - ко узима тај профит за 2010. годину, с обзиром да постоје три сценарија „дијељења“ профита: 1. Да читав профит иде у дивиденде, 2. Да све иде у инвестиције и развој и 3. Средња варијанта, пола дивиденде - пола развој. Поставља се и питање, да ли се новац, односно приход који се оставрује по основу пружања „енергетских“ услуга уплаћује даваоцу услуга или се можда задражава и служи за докапитализацију банке од стране даваоца услуге? Да ли је можда и о овоме било ријечи приликом потписивања Меморандума, јер представник Владе није ни о овоме рекао нити једну ријеч као ни о инвестицијама.

Нова српска демократија изражава крајњу забринутост због оваквих активности Владе, односно због наставка коруптивних радњи и нетачног информисања јавности.

 Потпредсједник Нове српске демократије
Др Страхиња Булајић
Датум: 06.08.2011
Close
Close