Ђукановић: Кривична пријава против Гордане Радојевић

Функционер Нове српске демократије Милутин Ђукановић поднио је јуче врховном државном тужиоцу кривичну пријаву против директора Завода за статистику (Монстат) Гордане Радојевић, тврдећи да је починила кривично дјело „несавјестан рад у служби", за шта Кривични законик предвиђа новчану или казну затвора до три године.  У тексту кривичне пријаве, која је доступна „Дану", Ђукановић истиче да је Гордана Радојевић од 1. априла до 22. јула, у времену када је у Црној Гори обављен попис становништва, „очигледно несавјесно поступајући у вршењу службене дужности кршила општи акт правилник Монстата о раду експертске групе пропуштајући надзор над његовом примјеном".
- Онемогућила је учешће у раду члану експертске групе у име Нове српске демократије Милутину Ђукановићу, спријечила извршење службене радње предвиђене правилником провјеру тачности уноса свих података, на тако непровјерене од стране формиране експертске групе објавила јавности као званичне, обмањујући грађане Црне Горе наведено је у тексту кривичне пријаве.
Милутин Ђукановић прецизира да су грађани обманути у погледу коначних резултата изјашњавања о националној, вјерској и језичкој припадности и „на тај начин тешко су повријеђена њихова права, а посебно права грађана српске националности и грађана који се изјашњавају да им је српски језик матерњи".
Функционер Нове подсјетио је да је заједно са представником Европске статистичке институције Еуростат Жаном Мишелом Дуром и Божидаром Поповићем из Монстата био члан експертске групе која је формирана за провјеру тачности уноса свих података са пописа. Милутин Ђукановић је појаснио да је 26. маја примио допис од Гордане Радојевић у коме га она обавјештава да због тога што је одбио да потписује извјештаје о дневној контроли, више се дневна контрола није обављала.
Иначе, експертска група је требало да одради три фазе процјену софтвера за унос података, дневну провјеру тачности унесених података и провјеру тачности свих унесених података. Ђукановић наводи да је често имао комуникацију са Монстатом, интересујући се када ће почети трећа фаза контроле пописа.
- То исто интересовање исказивали су и Андрија Мандић и Горан Даниловић разговору са премијером Лукшићем. Никада није почела трећа фаза и на тај начин сам спријечен да квалитетно извршим контролу и тачност пописног материјала. Обавјештење директорке од 22 јула у коме наводи да се сматрало да кад сам одбио да потписујем записнике о дневној контроли да сам одустао од те и сваке идуће контроле представља ноторну неистину и у контрадикцији је са њеним очекивањем саопштеним 26. маја. Такође нијесам позиван на било који састанак експертске групе и никада нијесам упознао господина Дура, навео је Ђукановић у пријави.
Он је појаснио да је извјештаје о дневној контроли одбио да потписује да се не би потписима манипулисало, „као што се раније и догодило, на начин да се потписи искористе као потврда тачности и валидности цјелокупног пописа, па и самог резултата".
- На овај начин Гордана Радојевић очигледно је несавјесно поступајући, из разлога што ме је онемогућила да даље вршим контролу пописног материјала, прекршила правилник о раду који је сама написала, истакао је Милутин Ђукановић.
Према резултатима Монстата након априлског пописа, а које Нова оспорава, у Црној Гори се 44,98 одсто грађана изјашњава као Црногорци, док је 28,73 одсто Срба. У Црној Гори живи 8,65 одсто Бошњака, Албанаца је 4,91 одсто док Муслимани чине 3,31 одсто становништва. Српским језиком говори 42,88 одсто грађана, а црногорским 36,97 одсто.
Милутин Ђукановић истиче да га Гордана Радојевић није обавијестила о датуму објављивања резултата.
- Тако је непровјерене резултате јавно саопштила и обманула најширу јавност. Оваквим поступцима повриједила је права свих грађана Црне Горе, а посебно права грађана српске националности и грађана који се изјашњавају да им је српски језик матерњи, навео је Ђукановић.
Он је, као доказни материјал, доставио дописе Монстата од 26. маја и 22.јула, и текст правилника о раду експертске групе.
- Предлажем стога да врховни државни тужилац предузме неопходне службене радње ради покретања ноступака у циљу утврђивања кривичне одговорности и законског санкционисања, рекао је Ђукановић.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
 
(ДАН, 04. 07. 2011.)

 
Датум: 04.08.2011
Close
Close