Алексић: Стварање нових антисрпских институција

Не знам шта је и да ли је митрополит Иларион, шеф дипломатије Руске православне цркве, предлагао и саветовао домаћинима у Црној Гори и Србији, али знам да иза сваке приче о "већој аутономији", односно осамостаљивању Митрополије црногорско-приморске и њеном фактичком претварању у јединствену Црногорску православну цркву, стоје дебели политички разлози и горући интереси Мила Ђукановића и актуелног црногорског режима.
Ово је за "Вести" казао др Будимир Алексић, посланик у црногорском парламенту и један од лидера Нове српске демократије, човек који се помно бави питањима и кретањима у Српској православној цркви, посебно у Митрополији црногорско-приморској.
"Иза тога се крије паклени план потпуне асимилације Срба у Црној Гори. То подразумева да би та будућа "аутокефална Митрополије црногорско приморска у крилу СПЦ" морала бити антисрпска, а то би водило у амбис и потпуну пропаст српских интереса у Црној Гори.
Ова власт, у ствари, жели да на тај начин створи у Црној Гори још једну антисрпску институцију попут Дукљанске академије наука, у овом случају моћнију и важнију од свих осталих заједно.
Уколико би се десило да неко ипак наседне на причу о обједињавању православне цркве, што је вешт и не баш превише прикривен покушај озваничења такозване Црногорске православне цркве, имаћемо трагичне последице. Нико не увиђа до каквог би страшног раскола међу верницима српске цркве то довело. А то је управо оно што прижељкује ова власт и што тако дуго припрема - упозорава др Алексић.
 (Вести, 27. 07. 2011.)
Датум: 29.07.2011
Close
Close