Ђукановић: НОВА објавила тачне резултате пописа

Нова српска демократија (НОВA) најавила је данас да ће поднијети кривичну пријаву против директорице Монстата Гордане Радојевић, због злоупотребе положаја и спречавања контроле пописа. Предсједник Извршног одбора НОВЕ Милутин Ђукановић поновио да је Монстат саопштио резултате пописа становништва који нијесу тачни.
“Да је Монстат био сигуран у објављене резултате, исти дан би дозволили контролу и независно бројање. Очигледно Монстату треба времена да фалсификује документацију и прилагоди је објављеним резултатима”, казао је Ђукановић на конференцији за новинаре.
Ђукановић је рекао да је ноторна неистина тврдња директорице Монстата да је он одустао од даље контроле пописа. Ђукановић је навео да је Монстат од НОВЕ тражио да дефинишу методологију и испуни девет критеријума како би извршила контролу пописног материјала, као и да достави комплетну документацију на основу које су утврдили да у Црној Гори има 33,03 одсто Срба, а да српским језиком говори 47,01 одсто грађана.
“Захтјев Монстата за наше резултате, као и да им доставимо сву документацију, па и начин избора људи који су нам достављали резултате, је крајње непримјерена. Из Монстата добро знају како смо ми дошли до овог резултата и да је он тачан”, казао он.
Ђукановић је навео да тврдње Монстата да је као члан експертске групе имао могућност контроле представљају манипулацију. Он је указао да га је Радојевић 26. маја обавијестила да забрањује даљу дневну контролу, а да остаје отворена да се укључи у другу фазу коју ће водити експерти Европске комисије.
“Те друге фазе није ни било, нити сам добио позив да се укључим у њу”, истакао је Ђукановић.
Према његовим ријечима, дописом од 22.јула директорица Монстата исказује сасвим другачији став и констатује да је његово одбијање да потписује записнике о дневној контроли представљало одустајање од те и од било које будуће контроле.
“То је ноторна неистина и због тога ћу поднијети кривичну пријаву против директорице Монстата, због зоупотребе положаја и спречавања контроле пописа”, казао је Ђукановић.
Замјеник предсједника Нове Горан Даниловић казао је да му ни данас није јасно зашто је Монстат непрофесионално и некоректно одрадио завршну фазу пописа - објављивање резултата, иако су знали да је НОВA мала увид у преко 200 хиљада пописница.
“Није јасно зашто је то урађено кад већ посао нијесу довели до краја. Кад већ нијесу могли да направе такав резултат да Срби буду мањина, Црногорци апсолутна већина, а српски језик слабији од црногорског, онда остаје непознаница зашто су фалсификовали резултате”, казао је он.
 (Агенција МИНА, 26. 07. 2011.)
Датум: 26.07.2011
Close
Close