Ђукановић: Монстат одбија контролу

Завод за статистику затражио је од Нове српске демократије да достави предлог методологије за контролу пописног материјала, као и комплетне детаље о истраживању Нове у вези резултата пописа, што шеф извршног одбора те партије Милутин Ђукановић сматра суштинским одбијањем ове државне институције да се изврши контрола. Након Ђукановићевог захтјева да се изврши нова контрола материјала, пошто Нова не признаје резултат пописа (а за почетак да се то уради у Никшићу), директор Завода за статистику (Монстат) Гордана Радојевић јуче је доставила одговор, који садржи прилично компликоване процедуре, за које Ђукановић каже да су "невјероватне".
- Ово је за нас јасан доказ да Монстат не да контролу, већ да покушава да захтјевом да се испуне толико компликоване процедуре, које је малтене немогуће испунити, онемогући било какав вид контроле - каже Милутин Ђукановић у изјави за "Дан".
Он је подсјетио да је Нова указала да резултат пописа о националној и вјерској структури, који је Монстат објавио 12. јул, није тачан и да треба детаљно провјерити материјал.
- Да немају шта да крију, дозволили би да преконтролишемо. Овако, намеће се закључак да Монстат има нешто да сакрије. Из овог дописа, у коме су истакли неке невјероватне процедуре, закључујем да је Монстат одлучио да одбије контролу - оцијенио је Милутин Ђукановић.
Он каже да ће наредних дана Нова саопштити шта даље да ради поводом захтјева да се преконтролише материјал, али да је сада јасно да Монстат неће омогућити контролу.
- Није јасно зашто траже методологију нашег истраживања јер није оно оспорено, него њихово. Оно што су они објавили није реално. Зато сам изненађен одговором који је дат и просто не знам шта има да се посебно компликује осим да се сједне и изброји материјал - сматра Ђукановић.  
 

 


(ДАН, 23. 07. 2011.)
Датум: 24.07.2011
Close
Close