Ђукановић: Чекамо одговор Монстата

Монстат није желио да коментарише тврдње представника Нове српске демократије да је попис нерегуларан, као ни захтјев да се опет преконтролише пописни материјал у некој од црногорских општина. На питања која су званично прослијеђена кабинету директора Монстата Гордане Радојевић до закључења овог броја нашег листа није стигао никакав одговор. С друге стране, шеф извршног одбора Нове Милутин Ђукановић рекао је да та странка очекује од Монстата да се у наредних пет-шест дана изјасни о наводима те странке о резултатима пописа.
- Нова је јасно казала шта мисли о начину на који је спроведен попис и резултатима који су објављени, и очекујемо да Монстат одговори. Уколико Завод за статистику не пружи никакав одговор, постоји неколико опција: обраћање истражним органима, подношење пријаве, као и обраћање представницима међународне заједнице. Шта ће бити, остаје да се види - изјавио је Ђукановић за "Дан".
Од објављивања резултата 12. јула, Монстат је избјегавао да саопшти став о тврдњама да је попис покраден на штету српског народа и да резултати за неке општине, посебно за Тиват, Херцег Нови и Никшић, не одговарају реалном стању. Ни јучерашња питања "Дана", бар засад, нијесу уродила плодом.
Ђукановић је претходно, као експерт Нове који је пратио рад Монстата, истакао да се већ након првог читања објављених резултата долази до података који у потпуности делегитимишу Монстат, овогодишњи попис и све досад одржане изборе у Црној Гори.
- Како је могуће да број становника Црне Горе по попису 2011. године буде мањи у односу на број становника по попису из 2003. године, а да се број бирача повећа за 50.956 људи. Очигледно је да је број бирача прецијењен, а број становника значајно потцијењен. И све ово, и у једној и у другој варијанти, на штету је Срба - оцијенио је Милутин Ђукановић.  
 (ДАН, 19. 07. 2011.)
Датум: 19.07.2011
Close
Close