Ђукановић: Срба 33, 03%, српским језиком говори 47, 01% грађана

Ноћ уочи почетка пописа, гостујући у емисији ТВ Црне Горе, директор ЕУРОСТАТ Петер Еверерс саопштио је пуну подршку Монстату и методологији коју ће користити у пописном процесу. У тој истој емисији, а без икакве консултације са другим опозиционим странкама предсједник СНП Срђан Милић је не опирући се прихватио усвојену методологију, изразио потпуно повјерење у Еуростат и саопштио: „Попис може почети.“. Срамотно је након само те чињенице, и испод је сваког нивоа, данас оптуживати Нову српску демократију да је она срушила договор, па самим тим да је она, а не Влада, одговорна што резултати пописа нијесу утврђени у општинским пописним комисијама и објављени до 15. маја 2011. године.

Кратко подсјећање;

На нашу жалост представници власти су другом промјеном Закона о попису одустали од једног важног дијела договора из јуна 2010. године. Власт је обавијестила опозицију да не пристаје да се резултати пописа објаве до 15. маја, и да те резултате утврде општинске пописне комисије, како је то урађено  2003. године, што је и јавно потврђено дописом  директорице Монстата Гордане Радојевић .  Такође је саопштено да ће се унос података и утврђевање коначних резултата обавити у Монстату, а да ће резултати бити објављени  тек у  јануару 2012. За овај став власт је, нажалост, добила и подршку Еуростата - европске статистичке организације.
Суочени са чињеницом да постоји реална опасност да резултати пописа не буду објављени до почетка  нове школске године и тако опозиција остане без аргумента да српски језик поново постане дио школског система, прихватили смо учешће у раду експертске групе, уз обавезу да комплетни подаци о националној,  језичкој и вјерској припадности становништва буду објављени до 15. јула 2011. године.  По тврдњама Монстата, Срђан Милић није изразио заинтересованост да именује представника  за рад у експертској групи.
 

АНАЛИЗА

Првим читањем недавно објављених резултата, долази се до података који у потпуности делегитимишу МОНСТАТ, овогодишњи  попис и све до сада одржане изборе.
1.    Како је могуће да  број становника Црне Горе по попису 2011. године,   буде мањи у односу на број становника по попису из 2003. године , а број бирача се повећа за 50.956.  Очигледно је да је број бирача прецијењен, а број становника значајно подцијењен. И све ово, и у једној и у другој варијанти, је на штету Срба.
2.    Такође, посматрајући Општине Никшић, Даниловград и Подгорицу и све досадашње изборне и пописне процесе трендови су били готово идентични. Међутим овога пута у Даниловграду, гдје је раније проценат Срба у односу на ова три града био најмањи, долази до значајног пораста Срба, док у Подгорици и Никшићу до значајног пада броја Срба.
3.    Такође, овлашном анализом уочавају се несразмјерно велики падови броја Срба у Херцег Новом и Тивту, док у Котору задржавају готово идентичан проценат као на попису 2003.
4.    У неким општинама јасно се види да се број Срба по Монстату смањује за онолико колико се смањило становништво те општине. (Андријевица, Беране, Бијело Поље, Колашин, Мојковац, Пљевља ).Изгледа као да су се само Срби исељавали и да се само они нијесу изјашњавали о националној, вјерској и језичкој припадности.
5.    Такође је веома занимљиво да број грађана који није желио да се изјасни о националној, језичкој и вјерској припадности у неким општинама износи мање од 1%(Рожаје, Плав), док у другим тај проценат износи готово 10% (Херцег Нови, Тиват, Котор)  . Изгледа да је Србима на овом попису одређена судбина да буду избрисани из становништва или да припадну четвртој по величини националној групацији, оној која се води под називом „Не жели да се изјасни“ (4.87%).
Уколико је Монстат 100% сигуран у објављени резултат, позивамо да ми омогуће да  као акредитовани експерт Нове српске демократије, који се послом анализа, програма и статистичких слагања професионално бави дуже од деценије, утврдим резултат у само једној већој општини.  Предлажемо да то буде Никшић, гдје проценат Срба по нашим подацима, након увида у преко 30.000 пописница,  прелази 30%. Уколико се покаже да је Монстатов резултат тачан Нова српска демократија ће признати резултате пописа и сносити консеквенце.
 У прилог овог текста достављам резултате по општинама у којима смо имали увид у преко 200.000 пописница, који су прикупљени од опозиционих активиста. По анализи независних експерата, овај резултат, не може да одступа више од +-0.5%. На овом броју проценат Срба је 33.03%, а српским језиком говори 47,01% грађана, и ово је за нас званични резултат пописа.
Пошто смо као странка активно припремили страначку инфраструктуру да на самом терену испрати комплетан пописни процес већ после 7 дана пописа располагали смо са узорком од око 40.000, и на таквом узорку број Срба је био већи од 35%. Када се завршио технички дио пописа (10.04.2011) и када смо имали увид у више од 100.000 пописних листова,  проценат Срба био је већи од 33%. Иако се попис завршио наставили смо да повећавамо увид у пописнице прво на 150.000 па затим на преко 200.000, али се проценат Срба стабилизовао на 33%, а проценат Црногораца на преко 44%. У консултацијама са статистичким експертима којима смо презентовали наш резултат, заједнички смо констатовали да проценат Срба мора бити већи од процента са пописа 2003. године. Намјерно смо саопштавали резултате, јер  смо вјеровали да ће јавно објављивање тачних резултата, са којима су такође располагали активисти ДПС, одвратити власт од пописне крађе.
 

НАМЈЕРЕ

Одмах након референдума у режимским кабинетима, скоро полујавно, прокламовани су, на сву срећу и захваљујући достојанственим људима, узалудно и неуспјешно, наводно стратешки национални циљеви:
1.    Да број грађана који се изјашњавају као Црногорци на попису 2011. године буде већи од 50%.
2.    Да број грађана који говоре црногорским језиком буде већи од броја грађана који говоре српским језиком.
3.    Да број грађана који се национално изјашњавају као Срби буде толики, да се лако препознају као национална мањина.
У свим међународним комуникацијама после 2006. године представници режима заступали су тезу да је резултат референдума поништио резултате пописа из 2003. године и тиме правдали дискриминаторску политику која је вођена према српској језичкој заједници и према српском народу. Чак су и неке наше сународнике и убиједили да се број Срба толико смањио да су пристали и прије новог пописа на положај националне мањине.  
Наравно, средства која је користио режим да би остварио ова три  циља су била недозвољена и неприхватљива за демократска друштва. Крађом и злоупотребом дрзавних ресурса су ,,добијани“ сви избори и референдум 2006. године.
Од избора 2009. године  Нова српска демократија као свој најважнији национални и политички задатак зацртала је активности којима би била спријечена насилна асимилација па самим тим и реализација ова три циља.
Нова српска демократија је успјела да се избори,  да се уведе копија пописнице, такође постигли смо договор да опозиција буде пропорционално заступљена у општинским пописним комисијама, као и да се уваже захтјеви опозиције о пропорционалној заступљености њених инструктора и пописивача.
 

 О РАДУ У ЕКСПЕРТСКОЈ ГРУПИ 
 
Од планиране двије фазе, само је дјелимично реализована прва.  У првој   фази вршена је контрола да ли је тачно унесена национална, језичка и вјерска припадност са пописнице у рачунар и оно у шта сам имао увид, одговарало је приближно резултату који смо имали у нашем узорку.
Пошто смо констатовали да овакав начин контроле суштински не може да значи контролу самог резултата, престао сам да потписујем извјештаје о дневној контроли, тражећи да се омогући контрола резултата по пописним круговима. Тако би врло лако упоредили те резултате са резултатима које смо  имали,  и на тај начин би могли дати праву оцјену валидности цјелокупног пописа. Када смо ово саопштили представницима Монстата, они су донијели одлуку да више не могу да учествујем ни у првој фази контроле, али су истовремено изразили спремност да се после завршетка прве фазе активно укључим у другу фазу контроле пописа, у којој би могли да имамо увид у укупне резултате по појединим пописним круговима. На жалост друге фазе није ни  било, већ су представници Монстата без икаквих консултација са мном, изашли и саопштили резултате пописа. Никад није одржана ниједна сједница експертске радне групе у којој бих имао могућност да упознам представника Еуростата, да се на овај начин не може извршити квалитетна контрола цјелокупног процеса. Можда се са правом поставља питање зашто нијесам јавно саопштио проблеме, које имам као члан експертске групе, и  напустио експертску групу. Имали смо увјеравања из Монстата да ће се непосредно прије објављивања коначних резултата дозволити контрола пописа по појединим пописним круговима. Очигледно неком из Монстата се журило да објави резултате прије било каквог детаљнијег увида у пописни материјал. Нечувено је да се приликом објављивања резултата изричу и пријетње сваком оном ко оспори резултат пописа.
Такође једини прави свједоци читавог процеса су пописивачи и инструктори, и њима је запријећено кривичним пријавама ако било коме доставе резултате са својих пописних кругова. Предсједник СНП, за који гласају Срби, иако је са терена добијао идентичне резултате нашим, не жели данас да их јавно саопшти и да значајан допринос разобличавању безочне пописне крађе, већ покушава да оптужи  Нову српску демократију за резултат, који ће вјероватно он ускоро признати. Односно, никада га неће оспорити.      
       
                      

Милутин Ђукановић,   овлаштени експерт НОВЕ у експертској групи
 
 
 

Општина


Срби


Црногорци


Остали


Српски језик


Црногорски језик


Остали


Никшић


30,33


62,09


7,58


49,40


44,40


6,20


Подгорица


27,88


57,88


14,24


45,85


42,52


11,63


Бар


32,92


47,33


19,75


43,15


42,81


14,04


Даниловград


27,78


63,96


8,26


49,52


45,21


5,27


Беране


45,61


23,53


30,86


57,45


29,34


13,21


Бијело Поље


42,76


19,65


37,59


50,28


34,21


15,51


Херцег Нови


54,42


32,94


12,64


67,25


25,52


7,23


Тиват


37,92


30,74


31,34


47,51


32,25


20,24


Плужине


67,20


27,07


5,73


80,29


14,85


4,86


Мојковац


35,92


59,17


4,91


56,81


39,02


4,17


Шавник


43,28


51,25


5,47


60,25


35,68


4,07


Андријевица


67,43


28,10


4,47


80,74