Ђукановић: Срба више него 2003, српски језик у предности

Уочи објављивања података о националној, вјерској и језичкој структури Црне Горе, најављеном за петак, Нова српска демократија позвала је Монстат да објелодани резултате пописа са свих пописних кругова (укупно 55, од чега је 31 у граду, а 24 на селу), а не по општинама.
Према подацима којима располаже Нова а које је "Дану" саопштио предсједник извршног одбора те странке Милутин Ђукановић, на основу узорка од трећине укупног становништва, број Срба у Црној Гори 2011. године је већи у односу на попис из 2003. године. Ђукановић наводи и да је употреба српског језика у предности у односу на црногорски за око десет одсто. Према подацима са пописа из 2003. године, Срба у Црној Гори је било 31,99 одсто, а српским језиком говорило је 63,49 одсто становништва. - На основу нашег узорка, који износи 206.000, и увида у документацију коју сам имао прилике да видим у Монстату, проценат Срба је већи него на прошлом попису 2003. године, а грађана који су се изјаснили да говоре српским језиком је за око десет одсто више у односу на оне који су се изјаснили да говоре црногорским језиком- казао је Ђукановић.
Говорећи о могућој злоупотреби пописних података и представљању искривљене националне слике Црне Горе Ђукановић упозорава да се то никоме не би исплатило.
- Евентуални покушај да се тај број смањи је чисто фалсификовање и то би представљало тешко кривично дјело због којег би одговорна лица завршила на дугогодишњој робији. Истину је веома лако доказати јер постоји дупликат пописног листића који су Срби сачували знајући са каквом влашћу имају посла и спремни су да све дупликате сакупе на једном мјесту и утврде конкретан број - истиче Ђукановић.
Да би се избјегла могућност манипулације пописним подацима и елиминисала сумња у њихову вјеродостојност, Нова тражи да резултати буду објављени појединачно са пописних кругова, а не из општина. Попис у Црној Гори спроведен је од 1. до 15. априла.
 

 


(ДАН, 10. 07. 2011.)
Датум: 10.07.2011
Close
Close