Трећа - посебна сједница првог редовног засиједања - 15.03.2011.

СТРАХИЊА БУЛАЈИЋ:
Уважени господине потпредсједниче, поштоване колеге, господине Вучинићу, У члану 129 Устава Црне Горе, који сте ви усвојили, стоји да Војска Црне Горе брани независност, суверенитет и државну територију. Пошто она то не ради, постављам сљедеће посланичко питање: ,,Ко и на који начин врши контролу и заштиту ваздушног и акваторијалног простора, односно мора Црне Горе"? Одговор тражим и у писаној форми.
...

СТРАХИЊА БУЛАЈИЋ:
Господине Вучинићу, из вашег одговора мени се намеће једно питање: Да ли Ви у Министарству одбране имате уопште представу какаву би противваздушну одбрану требало да има Црна Гора? Зашто ово питам? Зато што ће нека варијанта противваздушне одбране бити неминовна, биће потребна. Све и да је Црна Гора чланица НАТО-а, НАТО гарантује безбједност својим чланицама само за висине преко три хиљаде метара. Дакле, Црна Гора мора да има неку противваздушну одбрану до те висине. Зато Вас питам, да ли Ви уопште имате представу о чему се ту ради? Не мислим Ви персонално, наравно, него говорим да ли уопште имате визију какав је то ПВО систем. Ми смо имали одличан ПВО сyстем. Стреле М и стреле 2М, које су по прецизности и по ефикасности раме уз раме са америчким стингером и са руском иглом. Па сте преко двије хиљаде комада испаљивали са једне локације доље на приморју. Колико сам ја обавијештен од официра Војске Црне Горе, то је у вриједности од преко 20 милиона долара. Па када се све то испалило одједном се видјело да неке фале. Ђе су завршиле, то нико живи не зна. Једино знам да су медији објавиле да је једна стрела нађена на граници са Албанијом. А та једна стрела,рецимо,на том црном тржишту за једног доброг терористу кошта преко 50 хиљада долара. Осим тога што сте то радили, изрезали сте бофорсе 40 милиметара са ласерском рачунским уређајем, па сте уништили пар стотина топова 30/2, па противавионске бродске топове 57 милиметара, па ракете СА6 из Даниловграда, више их нико и не спомиње. Намјерно је уништен тај систем.
За обезбјеђење, рецимо, свога ваздушног простора Словенија плаћа Италији, колико ја знам, неких 25 милиона долара годишње. Македонија Бугарској 15 до 20 милиона и тд. Практично Црна Гора скоро и да нема војску. Све укупно оно што се веже за име Војска Црне Горе може стати у формацију једне бригаде, и то лаке. Исправите ме ако гријешим. Имамо, дакле, једну бригаду и у њој два синдиката. Народ, господине Вучинићу лијепо каже - ко не храни своју војску, богоми ће хранити туђу. Нажалост, изгледа да је ова народна мудрост поприлично далеко од Владе Црне Горе. Све у свему, ни небо ни море, нико не обезбијеђује. На тај начин Војска Црне Горе не обавља своју уставну функцију.
...

СТРАХИЊА БУЛАЈИЋ:
Моје питање је било насловљено на Владу Црне Горе. Искрен да будем, очекивао сам да ће питање можда бити прослијеђено неком другом, али у реду, наравно, немам ништа против што је то дато Министарству одбране.
Господине Вучинићу, нијесам успио да пронађем и прочитам једну валидну и утемељиту анализу, елаборат, студију, шта ли је ваћ, о оправданости учлањења Црне Горе у НАТО пакт. Оно што постоји, до чега сам ја успио да дођем, да прочитам по моме суду је ипак само поприлично празна и веома површна прича са чудним И, по мом мишљењу, апсолутно нелогичним тврдњама, које а природи не могу да се прихвате, јер многи људи који једноставно не желе да вегетирају имају намјеру да сачувају здрав разум и што нормалније расуђивање. С тим у вези, Влади сам поставио сљедеће посланичко питање:
Да ли Влада Црне Горе има пројекцију трошкова који би настали евентуалним учлањењем Црне Горе у НАТО пакт, као и извора из којих би се ти додатни намети на државни буџет, а самим тим и на грађане надомјестили? Одговор тражим и у писаној форми.Датум: 07.07.2011
Close
Close