Трећа - посебна сједница првог редовног засиједања - 15.03.2011.

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Поштоване даме и господо, господине министре,
Моје питање гласи: Да ли црногорске безбједносне службе имају информацију о томе ко стоји иза посљедњих покушаја дизања међунационалних тензија у Црној Гори оличеним у серијалима Јавног сервиса : Црногорски језик - наш језик, идентитет Црногораца и слично, а којима је намјера да утичу на слободно изјашњавање грађана по идентитетским питањима на предстојећем попису? Наравно, надам се да Ви имате одговор на ово питање и да знате које то тајне службе или терористичке организације стоје иза овога и ко жели да помути мир у Црној Гори, јер уколико немате, навешћете ме на помисао да сама Влада Црне Горе стоји иза тога. Јер, јавни сервис је под њеним утицајем. То сви добро знамо. Ових дана чули смо пуно критика од стране Владе Црне Горе према неким адресама у региону и у самој Црној Гори, како се људи мијешају у попис, како је то за Владу Црне Горе само статистичко питање врло важно, заиста, али, да никако то не треба политизовати и онда одједном, као из ведра неба, на Јавном сервису, који се финансира из џепова свих грађана Црне Горе, креће серијал који се емитиује три пута дневно, гдје се грађанима Црне Горе примиче и приближава црногорски језик, јер до сада нијесу имали могућности да га упознају и објашњава им се црногорски идентитет, значи, само један идентитет, само један језик пред попис. Три пута дневно - то понављам, да бисмо само схватили колики је утицај свих тих других притисака у односу на овај који врши држава кроз јавни сервис, и све то, наравно, на уштрб једног идентитета и српског и помало бошњачког, да би се добило што више етничких Црногораца, националних Црногораца и што више људи који говоре црногорским језиком. Да ствар буде гора, то је један врло скуп посао, зато што то није лако објаснити. Много је лакше било да су штампали, рецимо, овај земљопис. То је пар хиљада евра и да су својој дјеци појаснили шта је та Црна Гора на коју се сви позивамо, посебно ваш предсједник партије, била, ко је у њој живио. Рецимо Вашем, или мом, или дједу господина Кривокапића, тада је учитељ постављао питање типа - Ко, Кривокапићу, живи у Црној Гори? Он, ако је био добар ђак, одговарао је овако - Сви људи који живе у нашој домовини јесу Срби, већином православне вјере, а има их мало римокатоличке и мухамеданске, господине учитељу. А кога треба да љуби сваки Србин у Црној Гори, поред Црне Горе? Каже - сваки Србин у Црној Гори дужан је познавати и љубити своју цјелокупну домовину, све српске земље у којима живе наша ослобођена и неослобођена браћа Срби. То је било много јефтиније, нијесте морали да губите вријеме и да правите ...
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Ово што додаје господин Лалошевић да и ја поновим. Ово су цитати из земљописа Краљевине Црне Горе, независне, међународно признате мајке наше, домовине, све оно на што се позивате по читави дан и што слушамо, али кад треба да прихватите вриједности те темељне Црне Горе - онда нећете. Онда хоћете нови идентитет који је произашао из неке скорије прошлости и понукан неким другим интересима. Ваш дјед ако је ишао у школу, а надам се да јесте и био добар ђак, учио је ово. И његов отац је учио ово. Ово се није учило зато што је Краљ Никола њима наметао ово, него што је то било логично и нормално. Сви су у Црној Гори у то вријеме овако размишљали и ја немам ништа против да данас постоје Црногорци и да говоре црногорским језиком. Није никакав проблем, али се само немојте позивати на вишевјековну традицију тих идентитета. Ово је земљопис исте Краљевине Црне Горе и у њему пише да су у Црној Гори живјели Срби и то не да се неко збуњивао због религије, јер каже - у све три конфесије било их је и православних, и римокатолика, и мухамеданаца. Зато сам Вам рекао - много је јефтиније било ако вам је циљ да едукујете своје грађане, да едукујете све грађане Црне Горе каква је била традиција у Црној Гори и из чега треба да вуку коријене, могли сте да штампате овај земљопис. Не вјерујем да кошта пар хиљада евра и да људи науче. А ако Вам је циљ, као што јесте, да их доведете на оно што сте Ви смислили задњих година, онда морате да трошите огроман новац за јавни сервис да он смишља тамо неке серије, да измишљате разне људе из других држава да вам пишу језик и да трошите новац нас који не дијелимо ваше мишљење. Нема никаквог проблема, скупите паре по џеповима, градите цркве, пишите књиге на својим језицима. Али, оставите грађане Црне Горе који су Срби, Бошњаци, Албанци да се слободно изјашњавају. Немојте да буду притискани од стране јавног сервиса за који сви одвајамо новац. Схватите једном, то ћемо морати да схватимо, сви заједно идемо у Европску унију. Сви имамо једнака права. Тражили сте Црну Гору као грађанску државу. У грађанској држави нема везе ко је које нације или ко је које религије и никаквог разлога нема да гледамо три пута дневно, десет дана пред попис, афирмацију идентитета Црногораца и црногорског језика. Ако је тај језик стварно стари, не морате никог пред десет пописа да убјеђујете у њега. Кажем Вам још једанпут - прочитајте земљопис и дајте дјеци да виде што су нам читали родитељи.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Захваљујем, предсједавајући.
Господине министре, ваш повратак у ову салу донио је нешто ново, а то је да сам први пут од када сам посланик добио одговор у писаној форми прије него што сам ушао у ову салу, али је донио и нешто старо да у том одговору нема ништа. Значи, једноставно да сте одговорили тако као да нијесте одговорили.
Прво да прочитам своје питање: Шта је Влада Црне Горе до сада предузела да заустави даље страдање имовине, али и угрожавање живота становницима Пода у Општини Херцег Нови настало клизиштем изазваним изградњом пута Мељине-Петијевићи, као и дјеловањем каменолома фирме Нови првоборац. Такође да ли ће Влада и када предузети мјере како би се овим грађанима санирала до сада настала штета? Пошто је господин министар, то видим из писаног одговора, макар дјелимично одговорио на овај први дио питања који се односи на клизиште, коментар ћу да оставим за оно друго обраћање, а сада ћу ово прво своје обраћање да посветим оном дијелу питања на које ми није одговорио јер послије мене има право да говори, а то је о Новом првоборцу и о каменолому.
Значи, господине министре, на Подима у Општини Херцег Нови живе грађани Црне Горе. Неки су ваши гласачи, неки из моје странке, неки неке треће, то ваљда не би требало да има никакве везе. Њих двије године или три године нико није обишао, а они, макар то сте могли да закључите и на основу телевизијских извјештаја, као што сам могао и ја и сви грађани Црне Горе је задесила катастрофа од када је Нови првоборац 2008. године добио новог власника. Да не заборавим да је 30% власник и Влада Црне Горе Министарство одбране и Министарство финансија. Нестручним руковањем детонације су изазвале знатна оштећења на 52 куће. Све куће су испуцале неке су скоро урушене и напуштене. Код неких су испуцале терасе, потпорни зидови, степеништа. Пукотине су изражене у унутрашњем дијелу објектата на зидовима, подовима и плафонима. Такође је дошло до пуцања бетонских плоча на објектима што потврђују судски вјештаци. Ово цитирам писмо које су ми послали грађани Пода. Они, једноставно, не знају шта више да раде. Коме да се обрате? Ово је директно из надлежности вашег Министарства. Нијесте ми одговорили на питање. Имаћете прилике сад. Ја Вам молим да не избјегнете одговор на ово питање и да ми обећате и грађанима Пода који ово гледају да ће у року од седам дана неко из вашег Министарства да посјети то подручје, небитно од тога да ли је то надлежност општине или Републике и да види шта је са тим људима и са њиховим проблемима.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Опет сте, господине министре, прескочили каменолом. Ја сам фино у свом излагању рекао да сте дали дио одговора што се тиче клизишта. Ја ћу то да искоментаришем сада, али сте прескочили каменолом. 30% власништва каменолома је власник Влада Црне Горе. Људима пада камење по три килограма тешко у дворише кућа међу дјецу која се играју. Чија је то надлежност?
Значи, опет сте, потрошио сам пола од своја прва три минута да Вас наговорим и да Вас пред лицем црногорске јавности натјерам да кажете нешто о Новом првоборцу и Ви сте опет избјегли. Не може тако довијека, морате мало одговорности да покажете. Значи, потпуно је небитно да ли је крива Општина Херцег Нови или не, битно је да су тамо неки грађани угрожени, господине Секулићу и да држава Црна Гора ништа није предузела. Замислите сада Владу Јапана да приликом ових догађаја у реактору каже то је одговорност предузећа које води послове око електране, то није наш проблем. Ви имате да бринете за грађане Црне Горе који су угрожени, макар да им се пружи помоћ, а у реду у судском поступку ако буде Општина Херцег Нови крива она ће да плати. Али људима мора да се помогне.
Што се тиче каменолома ту опет немамо никакав одговор и ја Вас молим када пошаљете тог грађевинског инспектора да испита клизиште, пошаљите и неког да разговара са грађанима Пода о томе како да ријеше проблем или им напрвите неки кишобран од метала и бетона да могу дјеца да им се играју у дворишту. Схватате ли да имају рупе у бетонским плочама? Шта треба они да раде? Ево они вас моле преко мене, као свог изабраног представника, они вас моле да ви као неко ко представља државу да пођете до тамо или ваш помоћник и да нађете начина да им се помогне. Значи, или да се Првоборцу одузме дозвола за рад или да Првоборац прибави квалификоване људе који ће да врше минирање на начин да то неће да угрожава људе у околини. Угрожава им имовину, угрожава им животе ништа се не предузима.
Значи, ја ћу сада и ових 40 секунди да потрошим само да вам понављам, господине Секулићу морате нешто да предузмете. Имате 30 секунди мојих ако се не љути господин предсједавајући ја ћу за 30 секунди раније да прекинем да он да обећање да ће да пошаље неког да испита ствар око каменолома у Херцег Новом. Хвала.Датум: 07.07.2011
Close
Close