Друга сједница првог редовног засиједања - 09.03.2011.

СТРАХИЊА БУЛАЈИЋ:
Господине предсједниче, уважене колеге,
Нова српска демократија би свестрано поздравила овај споразум, јер је он на трагу нашег перманентног залагања за ефикаснију борбу против организованог криминала. Јер и лаицима је јасно да за разлику од држава и државних администрација, криминалци не знају за границе, не слиједе квалитет међудржавних односа и не слиједе вољу или невољу одређене државе да им се супротстави. Али начин на који је овај Уговор потписан, све оно што га је пратило прије и послије потписивања, квалитет и степен његове досадашње примјене, не увјеравају нас у искреност и неподијељену спремност званичне Црне Горе да овом проблему због којег се на њу даноноћно упире прстом из Европе приступи на начин који подразумијева непристрасну и досљедну примјену.
Умјесто тога имамо подјелу, нажалост, са обје стране, подјелу на оне криминалце који могу и на оне који не могу бити изручени, на оне који су доступни и на оне који нијесу доступни, а мање више свако осим Полиције зна гдје су, на оне који смију и на оне који ни за живу главу не смију бити изручени јер превише знају и тако даље и тако даље.
Такав приступ споразуму који рекох, нажалост, практикује и једна и друга страна уговорница нас из Нове српске демократије увјерава да је ријеч о још једном изнуђеном потезу под притиском међународне заједнице и неуспио покушај да се шминком покрију, не баш лијепи, ожиљци на лицу и међународном угледу Црне Горе. Осим тога крајње је дискутабилан и уставни основ за доношење овог споразума. Јер оно што је неприкосновено право сваког држављанина Црне Горе, био криминалац или не, да буде штићен од стране своје државе остављено је на арбитражу и милост и немилост полицијских и судских чиновника. Да подсјетим све нас, Хрватска је, да би потписала један такав сличан споразум са Србијом, претходно измијенила свој Устав и прилагодила га новонасталој потреби ефикасније борбе против прекограничног криминала. Због свега тога посланички Клуб Нове српске демократије са жаљењем констатује да овај Споразум није испунио наша очекивања, те га стога не можемо и нећемо подржати.
Захваљујем.
...

СТРАХИЊА БУЛАЈИЋ:
Господине министре, у уводном излагању сте рекли да Црна Гора може да понуди веома широку палету производа тржишту. Ако имате тај податак, не желим да будем малициозан, наравно, колико то износи, колика је та понуда, та палета, колико бројчано производа Црна Гора може да понуди?
...

СТРАХИЊА БУЛАЈИЋ:
Само реците бројчано, пет, 15, 105, 1000, 3000, миллион. На то сам мислио.Датум: 07.07.2011
Close
Close