Друга сједница првог редовног засиједања - 09.03.2011.

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Ево прилике да разјаснимо и неке ствари. Између осталог, ова прича око пописа је почела и било је пуно критика од стране црногорске власти на стратегију Владе Србије везано за заштиту сународника у региону и, између осталог, везано за попис. Прича како је Црна Гора грађанска држава пада у воду, господине Диноша, тиме што ви хоћете да потпишете уговор са Републиком Хрватском, којим ће да се заштити само црногорска национална мањина. Треба да назовемо ствари правим именом. Или црногорску нацију Уставом дефинишите као основну, тј. конститутивну, па онда потписујте овакве споразуме, или потпишите споразум којим ћете да штитите све грађане Црне Горе који су поријеклом из Црне Горе, а који живе у Хрватској. Овако не може. Ово је разлог зашто Нова српска демократија тражи конститутивност српског народа. Нама је јасно да је на дјелу спровођење једне мутне радње, а то је да је званично Црна Гора грађанска држава, а да је дефакто она држава црногорског народа. И ми сматрамо да се, скривајући се иза те формулације о грађанској држави, врши дискриминација српског народа. Овај примјер данас је прави, да смо ми на правом путу и да треба да се изборимо за конституисање српског народа. Лично мислим да треба и да се колеге Албанци изборе за конститутивност албанског народа, као и још неки народи. Сви који у Црној Гори аутохтони и који су допринијели постојању Црне Горе треба да постану конститутивни народи да не би наилазили на овакве замке које нам поставља Влада Црне Горе. Хвала.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Колегинице и колеге, ово је један од примјера како несмотреност, у овом случају министра Роћена, може да доведе до озбиљних проблема. Ми једноставно као Скупштина нијесмо дужни да ратификујемо све што је замислио господин Роћен. Он је потписао споразум, у којем је предвидио заштиту искључиво грађана мањинске црногорске националности у Хрватској. Молим вас, црногорска национална мањина. Сада ми треба овдје да тумачимо шта је он тиме мислио да каже и да се обезбјеђујемо на начине како сте ви то замислили. Ако ратификација прође овако, закључак је посебна ствар, гласа се о њему посебно, не објављују се заједно у Службеном листу и биће да смо изгласали да се споразумом штите црногорска мањина у Хрватској и хрватска мањина у Црној Гори. Закључак је потпуно одвојена ствар од овог закона за који би ми гласали. Због тога ћемо, наравно, да будемо против. Амандман је био нешто мало боља варијанта, али видим да сте од њега одустали.
Најбоље од свега, јер ми не морамо да гласамо за све што је један министар несмотрено урадио, да вратимо споразум, да се извинимо Хрватској, да направимо нови споразум, у духу који одговара свим грађанима Црне Горе и политичком устројству Црне Горе и да се онда ратификује и у црногорском и у хрватском парламенту. Не видим никакав разлог да ово радимо овако на силу. Ако ствари овако остану, Нова српска демократија ће да гласати против. Хвала вам.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Господине предсједавајући, Ви сте управо рекли да имамо само двије могућности. Једна је амандман или закључак, постоји трећа на коју сам ја позвао, а то је да не ратификујемо овакав Споразум. Да га не ратификујемо да се извинемо држави Хрватској због грешке коју је направио министар Роћен и да се направи Споразум који би био у духу Устава и Закона обије државе, а не само у духу хрватске државе.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Навели сте на закључак овдје посланике који требају да гласају, ако не прође амандман онда закључак и тако смо ријешили проблеме. Ја мислим да не треба да ратификујемо Споразум.Датум: 07.07.2011
Close
Close