Булајић: Суштина НAТО агресије на Либију је нафта

Документи које је недавно објавио сајт Викиликс наводе на заључак да је ирачки рат планиран да би се између великих компанија подијелила нафта. Цијела прича о постојању оружја за масовно уништење очито је пука измишљотина, направљена за потребе оправдавања инвазије и преузимања власти над Ираком. Када се сличан сценарио поновио и у Либији, црногорска власт је безрезервно стала на страну НAТО-а и моћних западних сила, спремна да помогне на сваки начин. Деценијска блискост некадашње СФРЈ и Либије, као и недавни одласци црногорског предсједника Филипа Вујановића и шефа дипломатије Милана Роћена у ту арапску земљу није била важан фактор за службену Подгорицу: чим је НAТО покренуо напад званичници у Подгорици саопштили су да Црна Гора подржава ту акцију. Из угла појединих представника црногорске опозиције такав поступак власти велика је грешка и не доприноси угледу Црне Горе у свијету.
Према оцјени посланика Нове српске демократије Страхиње Булајића, рат у Либији, према свим информацијама, ушао је једну веома ружну фазу, у којој није никакво чудо ако од снага НAТО свакодневно гину цивили и унишатава се инфраструктура.
- Суштина НAТО агресије на Либију је нафта. Сва та прича се због тога дешава. Неке важне земље чланице НAТО-а имале су уговор са пуковником Гадафијем, по коме су експлоатисале и до 40 одсто нафте. С обзиром на то да тај уговор истиче, те земље су тражиле његову ревизију и већи проценат за експлоатацију нафте, Либија није могла да то прихвати и сада имамо већ виђени насилнички сценарио те милитантне војне организације - рекао је Булајић за "Дан".
 


(ДАН, 04. 07. 2011.)
Датум: 05.07.2011
Close
Close