Прва сједница првог редовног засиједања, 08.03.2011.

СТРАХИЊА БУЛАЈИЋ:
Ја сам хтио само једно питање. Интересује ме какав је значај ратификације данашње конвенције ако та конвенција није на снази? Захваљујем.
ПРЕДŚЕДНИК РАНКО КРИВОКАПИЋ:
Ја могу помоћи, отприлике. Постоји тај институте квоте у међународном праву, коју је потребно ратификацијом постићи да би важила међу њима. Почео је тај процес, Црна Гора би испунила предуслов да је пет ратификација довољно за важење те конвенције, али није други услов, то је 400 хиљада јединица зрачења. На срећу, тај други услов надам се да нећемо никад испунити односно да нећемо емитовати толику количину зрачења. Сврха је да Црна Гора као еколошка држава прави инфракструктуру која показује спремност да се и тим проблемом бави. Као што знате, постоје врло живе расправе о градњи нуклеарних објеката на нашој граници који би утицали на нашу нуклеарну сигурност, тако да то је сврха ратификације. Хвала вам.
Можемо ли да пређемо на гласање? Ево колега Радуловић је отиша у политичаре па могу и ја у физичаре.
Стављам на гласање Предлог закона о потврђивању Ротердамске конвенције о поступку давања сагласности на основу претходног обавјештења за одређене опасне хемикалије и пестициде у међународној трговини. Ко је за, против, уздржани? Видим да је подршка велика.
Хвала вам. Гласало је 49 посланика, 47 за, један против и један уздржан. Констатујем да смо потврдили предметну конвенцију.
Стављам на гласање Предлог закона о потврђивању Конвенције о додатној накнади за нуклеарне штете. Изволите, за, против и уздржани.
Гласао је 51 посланик, 46 за, 4 против и један уздржани. И овај смо закон усвојили.
Имамо мало посла око избора и именовања.Иимамо предлог одлуке и избору једног члана Одбора за безбједност и одбрану. Ту је умјесто Тарзана Милошевића, нашег досадашњег колеге, предложен Милутин Симовић. Изволите. Стављам на гласање. Кад буде изабран, може положити заклетву.
Хвала вам. Гласало је 48 посланика, 45 за, 2 против и уздржан.
Честитам колеги Симовићу на новој обавези. Сљедећи је предлог одлуке о разрјешењу предсједника Савјета агенције за надзор осигурања. Владимир Каварић, који је постао министар разрјешава се дужности предсједника Савјета агенције за надзор осигурања због неспојивости функција члана Владе.
Ставјам на гласање предлог о разрјешењу. Изволите.
Хвала вам. Гласала су 44 посланика, 43 за, један против и није било уздржаних. Констатујем да смо и то разрјешење обавили.
Остала је једна констатација. Подсјетићу вас да због тога што није било објављено у дневном листу него само у Службеном листу нисмо потврдили једног члана Савета за грађанску контролу рада полиције, па смо поновили поступак, иако то формалноправно и нијесмо морали, али због жеље да допринесемо што више транспарентности представнка невладиног сектора у тијелима за контролу специфичних тијела као што је полиција. Поновили смо читав поступак, овај пут је било објављено и у Службеном листу и дневном листу. Стигао је предлог за истог од 35 невладиних организација за Александра Сашу Зековића. Један за Драгицу Поповић. Наш Административни одбор је предложио да се именује Александар Саша Зековић и стављам на гласање предлог Административног одбора. Исто је предлог као и прошлог пута.
Изволите, за, против и уздржани.
Хвала вам. Гласало је 46 посланика, 39 за, 5 против и 2 уздржана.
Констатујем да смо Александра Сашу Зековића именовали за члана Савјета за грађанску контролу рада полиције.
Нећу затворити прву śедницу због прве тачке дневног реда. Чекаћемо ставове нашег Одбора, обавити расправу о појединостима, али ћемо сјутра отпочети, надам се, са радом на другој сједници прољећног засиједања. Захваљујем вам се. Захваљујем се градоначелнику на гостопримству и у његово име вас позивам на коктел поводом дана жена. Хвала вам.
Датум: 04.07.2011
Close
Close