Алексић: Православци дискриминисани

У Новој српској демократији оцјењују да је, што се увођења вјеронауке у школама тиче, основнио питање спремности власти да поштује темељна људска права и слободе. Посланик Нове Будимир Aлексић подсјећа да је право на вјеру једно од основних људских права, а у склопу тога и образовање у духу своје вјере.
- Када је о томе ријеч, режим нема исти однос према свим вјерницима. Свакодневно се уочава да су припадници православне вјероисповијести дискриминисани, а њихови свештеници на мети шиканирања и прогона. Црквена имовина није враћена, а највише је одузето управо Православној цркви. На другој страни, недавно је потписан темељни уговор са Светом Столицом, који предвиђа и увођење вјеронауке за припаднике католичке вјероисповијести, као и враћање имовине Католичкој цркви - рекао је Aлексић.
То, тврди он, јасно говори о двоструким аршинима режима у односу према црквама и вјерским заједницама.
Aлексић оптужује власт да намјерава да Црну Гору гради као антиправославну државу, што је једна од основних одредница дукљанске идеологије.
-Кад би власт хтјела да поштује људска права, не би се ни постављало питање да ли увести вјеронауку у школе, већ би то било регулисано као у свим државама Европе и по европским стандардима-сматра он.
 

 


(ДАН, 03. 07. 2011.)
Датум: 03.07.2011
Close
Close