Осма сједница другог редовног засиједања 28.12.2010.

 БУДИМИР АЛЕКСИЋ:
Господине предсједниче, господине Лукшићу, господо кандидати за министре, даме и господо посланици, поштовани грађани,
На самом почетку рећи ћу нешто што је заиста неспорно. Господин Лукшић има шансу да дефинитивно отвори нову страницу политичког живота у Црној Гори. Да ли ће он ту шансу искористити, питање је на које ја имам одречан одговор. Дакле, мислим да неће.
Нова Влада која данас треба да буде изабрана, по мом мишљењу, не може остварити дисконтинуитет у односу на Ђукановићеву из једноставног разлога што нема воље да уруши структуру организованог криминала и да раскине са политиком асимилације и политичке и националне дискриминације. Господин Лукшић је у Гогољевском стилу речено, изашао из Ђукановићевог шињела и он не може на на ефикасан начин да ријеши све оне хипотеке које има његов страначки шеф. Одавно се врло добро зна ко је Ђукановић и какве су његове политичке и све друге улоге и хипотеке и није логично да господин Лукшић буде неко ко ће све то да елиминише. Због природе ДПС-а као странке, то је чак и немогуће, јер све док је Ђукановић активан у политичком животу, не може доћи до процеса који ће водити ка демократизацији Црне Горе.
Дакле, господине Лукшићу Ви имате шансу да покажете да сте у политичком смислу слободан и аутономан човјек и можда нас изненадите. Али, ако се по јутру дан познаје, тешко да ће бити тако. Када то кажем имам у виду овај експозе који сте нам послали само на латиници и поред чињенице што знате да у овом парламенту постоје људи који говоре српским језиком и који пишу ћириличним писмом. Могли сте макар тај акт добре воље и политичке структуре да учините на самом почетку и да нам нама који говоримо српским језиком доставите овај експозе на ћирилици, а то што сте доставили на латиници ја тумачим и доживљавам као даљи прогон ћирилице и као неуважавање мултикултуралности у Црној Гори и мултинационалног карактера Црне Горе.
Када говорим о Вашем неуважавању мултинационалног карактера Црне Горе имам на уму и Ваш текст у "Вијестима" који сте љетос објавили, а који је био предмет мог посланичког питања на једној сједници Вама гдје сте рекли да смо сви у Црној Гори национално гледано Црногорци, односно Црногорке, док је појединачно право свих да се етнички сврставају и у неку другу категорију. Ако је судити по томе онда Ви заиста настављате континуитет једне анахроне и недемократске политике коју је водила Ђукановићева Влада. Тешко је онда очекивати да ће Црна Гора бити препозната као мултиетничка оаза како Ви тврдите на трећој страни овог вашег експозеа. Ваша теза са тринаесте стране овог експозеа да је Црна Гора препозната као успјешна прича грађанске, вјерске и етничке толеранције и поштовања људских и мањинских права, биће да је то само празна прича, а у пракси нема ништа о грађанској, вјерској и етничкој толеранцији и поштовању људских права. Тако да би ова реченица требала да гласи - Црна Гора је препозната као, умјесто успјешна, као празна прича грађанске, вјерске и етничке толеранције и поштовања људских и мањинских права и слобода.
Већ у другој реченици Вашег експозеа кажете да ће "и нова Влада, као и претходна бити посвећена континуитету остваривања националних интереса". Не кажете чијих националних интереса. Интереса које нације. Пошто у тексту у "Вијестима" кажете да смо сви национално гледано Црногорци, односно Црногорке, претпостављам да је онда несумљиво ријеч о остваривању националних интереса црногорског народа, дакле црногорских националних интереса. Онда се ту поставља питање - гдје је онда то уважавање мултиетничности, мултинационалности и поштовање људских и грађанских права и слобода свих нација и свих вјера у Црној Гори. Ја се, с тога бојим да ће и Ваша Влада водити политику националне, културне и економске дискриминације српског народа и да ће и даље Црногорци бити презаступљени у органима државне управе, како је то недавно објављено у анализи иницијативе младих за људска права коју су констатовали на основу својих истраживања да су у институцијама и државним органима Црногорци презаступљени, а да су све друге заједнице подзаступљене.
Дакле, опет кажем, да богда да Ви кренете другим путем, да богда да Ви отворите нову страницу политичког живота у Црној Гори, да кренете да градите друштво једнаких шанси за све па да радна мјеста у државним установама буду доступна свим народима и грађанима Црне Горе без обзира на њихову партијску и националну припадност.
Господин Живковић је о том проблему јуче говорио наглашавајући да више нико ко не припада ДПС-у или СДП-у не конкурише на конкурсе за радна мјеста. Дакле, ви сте створили једну такву политичку филозофију и логику и креирали такав систем вриједности да је постало нормално да ко није члан владајућих партија да му не пада на памет да тражи посао и да су му шансе да дође до посла граниче с фантастиком. Ви то можете да промијените и да омогућите да једини критеријум приликом запошљавања буде стручност, а не партијска и национална припадност или лојалност држави како је господин Роћен у једном одговору на моје посланичко питање рекао.
Дакле, а држава то је партија, а партија то је вођа, те према томе имамо једнопартијску приватну државу у којој слободан грађанин тешко може да буде лојалан. Слободан грађанин је лојалан демократским начелима, људским правима, моралним вриједностима, а држава треба да буде како је данас рекао један посланик Демократске партије социјалиста лијепо и ја то записао - држава мора бити ефикасан сервис грађанима и привреди. То је држава, а није држава старозавјетно златно теле коме треба да се клањамо као идолу.
Господине Лукшићу, Ви све то можете да промијените и да омогућите да статус истакнутих културних стваралаца, нпр. добије и неко ко припада српском народу и српској култури и литератури. Ево, недавно је министар просвјете, актуелни, бивши, будући сада је у додијелио повеље истакнутим културним ствараоцима за 35 црногорских умјетника и стваралаца. Занимљиво на том списку нема никог ко није промотер црногорског, идеолошког пројекта. Ја одговорно тврдим да су људи са овог списка управо ово што је говорио господин Роћен људи који испољавају лојалност партији идеолошком пројекту, вођи, а нијесу бирани по критеријуму /упадица
...
 
БУДИМИР АЛЕКСИЋ:
Ја сам врло опрезан што се тога тиче. Кандидат за премијера одговара у своје и њихово име, а ја се чувам од било каквих исказа који су флексибилни. Ја сам само указао на неке материјалне чињенице.
...
 
БУДИМИР АЛЕКСИЋ:
Ја сам цитирао што он и не спори.
...
 
БУДИМИР АЛЕКСИЋ:
Ја сам рекао у одговору на моје посланичко питање он је рекао да не може нико добити посао у органима државне управе ко није лојалан држави. То знам напамет и зато га врло коректно цитирам и, друга ствар да је господин Мићуновић додијелио повеље истакнутим културним ствараоцима.
...
 
БУДИМИР АЛЕКСИЋ:
Када сте већ поменули науку, ево да се надовежем на ваше увијек конструктивне мисли и идеје. У овом експозеу се каже да, господин мандатар сматра да посебну пажњу треба посветити науци и подстицању научно-истраживачког рада. Што је за сваку похвалу. У том духу је ваљда и његова одлука да оснује министарство за науку и технологију. Међутим, ја то оснивање тог министарства сматрам помало апсурдним, а богами и помало лицемјерним. Зашто?
Зато што се у Црној Гори за науку издваја недопустиво мало. Ја немам илузију да ће господин Лукшић у том погледу било шта да промијени. Умјесто што се оснива ново министарство, боље би било и потребније би било да се повећају издвајања за науку, него што се троши новац из буџета за додатну администрацију. Мислим да је оснивање тог министарства нерационално, имајући у виду да је из буџета опредијељено свега 0,26% бруто друштвеног производа што је испод сваког стандарда земаља Европе и окружења. Недавно су италијански студенти протестовали, јер држава за развој и науку издваја нешто мање од 5% од укупног бруто друштвеног производа. Европски стандард је 3%, у Шведској износи 4,3%.
Дакле, поставља се питање - која ће бити улога Министарства за науку и технологију у Црној Гори гдје је у овој години издвојено само, као што је рекао, 0,2%. Науку треба деполитализовати, а овдје у Црној Гори друштвене и хуманистичке науке су толико политизоване да сличног примјера нећете наћи колико је данас држава на свијету. Ево управо у вријеме када је кренула акција у Будви у обрачуну са организованим криминалом, ми смо имали ситуацију да је Савјет за опште образовање имао сједницу и усвојио наставни план и програм за црногорски језик који ће се изучавати у школама од сљедеће школске године, без могућности да они који говоре другим, нпр. српским језиком имају то право у школовању. Један, пар екселанс, дискриминаторски потез који господин Лукшић, као нови мандатар, који се представља декларативно као промотер европских вриједности може да заустави и да опредијели да ова земља крене заиста путем европских интеграција и путем поштовања европских стандарда.
Међутим, ја сам скептик и због тога Нова српска демократија неће гласати за избор премијера и његов састав Владе. Захваљујем.

 
Датум: 01.07.2011
Close
Close