Алексић: Удар на цркву је удар на српски народ

Нова српска демократија (НОВA) најоштрије је осудила депортацију пароха Синише Смиљића и оцијенила да је то показатељ да ова власт враћа Црну Гору у прошли вијек.
Смиљић, који је држављанин Босне и Херцеговине, јутрос је депортован из Црне Горе, након што му је уручен пасош са забраном уласка у Црну Гору на годину, “због ремећења јавног реда и мира и узбуњивања јавности”.
Посланик НОВЕ Будимир Aлексић казао је агенцији МИНA да у тој партији немају дилему да је удар на Српску православну цркву и њено свештенство удар на српски народ, који је »иначе изложен бруталној режимској дискриминацији и асимилацији у свим сферама«.
»НОВA најоштрије осуђује кршење закона Црне Горе и хајку на православно свештенство. То је показатељ да овај режим враћа Црну Гору у педесете године прошлог вијека, када су православни свештеници били мете комунистичких јуришника«, рекао је он.
Aлексић сматра да такви поступци не кореспондирају са прокламованим циљевима Црне Горе у европским интеграцијама.
»Удар на свештенство је удар на православне вјернике, њихово основно људско право – вјерско право. Дакле, Црна Гора је постала земља у којој се систематски крше људска права«, оцијенио је Aлексић.
Према његовим ријечима, Смиљић је посебно био познат по томе што је био изван свих политичких токова.
»То је свештеник који је само ширио јеванђеље и проповиједао хришћанску љубав и толеранцију«.
НОВA сматра да је тај проблем направила Влада и да она треба да га ријеши.
»Све што је урадила Влада Црне Горе, по питању односа државе и православне цркве, супротно је европским стандардима, за шта се та Влада декларативно залаже«, казао је Aлексић. Он је оцијенио да је посебно скандалозна и провокативна примјена двојих аршина. Према његовим ријечима, на једној страни се са Римокатоличком црквом потписује Темељни споразум, којим римокатолици у Црној Гори добијају сва права.
»Што је добро кад римокатоличка црква добија јавно-правни субјективитет, али и третман државне цркве у Црној Гори, што није добро, јер је супротно Уставу, а на другој страни се крше основна права свештенству православне цркве«, казао је он.
 

 


(Агенција МИНА, 29. 06. 2011.)
Датум: 29.06.2011
Close
Close