Алексић: Покатоличавање Црне Горе

 Потписивање конкордата са Ватиканом и план Мила Ђукановића да се створи једна православна црква у Црној Гори, који је предвиђен и партијским документом ДПС-а, треба посматрати као дио стратегије чији је крајњи циљ латинизација и кроатизација Црне Горе, односно прихаватање уније са Ватиканом, оцијенио је Будимир Aлексић, посланик Нове српске демократије. 

Он је у изјави за "Дан" нагласио да је то крајњи циљ иницијативе врха ДПС-а и потписа на конкордат, али је процијенио да то треба да спроведе црква која ће бити под контролом државе. 
- Мило Ђукановић је јасно нагласио у недавном интервјуу да црква треба да буде у служби државе и да координира активности са државом. Дакле, пошто је циљ промјена православног идентитета, зато је потребна сагласност православне цркве, а пошто постојећа православна црква то не прихвата, треба је "дисциплиновати", и тако реформисану укључити у црногорски идеолошки пројекат. Мислим да је то легитимна намјера једног режима, једне власти и идеологије, али као православни хришћанин, сматрам да то није добро, и борићу се против тога да и Србе у то укључе - нагласио је Aлексић. 
Он је навео да као православни хришћанин, а ни сви други православни хришћани, не би требало да имају ништа против обима права која су добили римокатолици у Црној Гори темељним уговором Ватикана и Црне Горе, потписаним прије два дана. 
- Симптоматично је, ипак, да се међународним уговором рјешава статус најмалобројније традицоналне вјерске заједнице у Црној Гори. Годинама се воде преговори између Црне Горе и Ватикана, иако још нијесу ни отпочели било какви разговори са неком другом црквом или вјерском заједницом. Тим разговорима је координирао Aнтун Сбутега, амбасадор у Ватикану - казао је Aлексић. 
Саговорник "Дана" истиче да документ који су потписали премијер Игор Лукшић и државни секретар Ватикана Таркисио Бертоне, на одређени начин уводи и систем државне цркве у Црној Гори, иако постојећи устав предвиђа одвојеност цркава и вјерских заједница од државе. 
- Наиме, римокатоличка црква сада има јавно-правна овлашћења, као државни орган, и поставља се питање какве импликације то може да има на односе међу грађанима Црне Горе, будући да је у питању једно врло важно поље друштвених односа. Наиме, потписање конкордата са Ватиканом дешава се у вријеме када се суди митрополиту Aмфилохију, и то за вербални деликт, што је пракса тоталитарних режима, и у вријеме када се прогања православно свештенство у Црној Гори и када око 540 свештеника и монаха имају проблеме са боравком у земљи - подвукао је Aлексић. 
Иницијативу ДПС-а и конкордат, посланик Нове види као дио стратегије да се "кроатизује и латинизује Црна Гора". 
- Дакле, да православна црква прихвати папу као свог врховног поглавара, а да задржи православно богослужење, док би догматика била промијењена. Дакле суштинска догма о непогрјешивости папе, као Христовог намјесника на земљи, била би прихваћена, и то је урађено у многим случајевима, попут дешавања у западној Украјини у 16. вијеку - закључио је Aлексић. 
 
 
М.В. 
 
 
Необична права 
 
 
Будимир Aлексић сматра да се потписаним уговором дају нека права римокатолицима која су имали свакако, по законима. 
- Примјера ради, даје им се право на приступ интернету, као да им је неко досад то и бранио, или право на градњу цркава, иако сви знамо да нико није бранио изградњу црква. Осим тога, из овог документа, симптоматичан је детаљ да Дан свих светих, који је римокатолички празник, одсад је нерадан дан за римокатолике. Рецимо, за православне хришћане у Црној Гори нема ниједан њихов велики празник у календару који је нерадан дан за њих. То нијесу ни Видовдан, Свети Сава или Дан Светог Василија Острошког, а подсјећам да је у Црној Гори живи 75 одсто становништва православне вјере - рекао је Aлексић.
 
 
 
(ДАН, 26. 06. 2011.)Датум: 26.06.2011
Close
Close