Булајић: Кабла нема у званичним документима

 Споразумом о постављању интерконективног кабла између Италије и Црне Горе предвиђено је да се сви евентуални спорови рјешавају дипломатским путем, а не као што је то иначе случај, преко одређеног суда. Потпредсједник Нове Страхиња Булајић сматра да је то чудно. 

- Уобичајено је да се одреди суд који ће бити надлежан да пресуђује у случају евентуалних спорова. У нормалним земљама би се тако радило, али пошто је код нас систем вриједности наглавачке обрнут, све ненормално постаје нормално, нелогично логично, неприродно природно а црно постаје бијело, потпуно је јасно зашто је то тако одрађено - констатовао је Булајић, и додао да се кабал не помиње нигдје у званичним документима. 
- Документа нема ни у Стратегији развоја енергетике до 2025. године, јер, тамо се као једини прекогранични пројекат наводи само изградња далековода од Подгорице до Елбасана у Aлбанији. Овог кабла нема ни у усвојеном просторном плану Црне Горе, али ни у просторном плану Морског добра - наглашава Булајић, иначе запослен у Електропривреди. 
Од конверторског постројења до уласка у море, енергија ће се преносити подземним каблом чији ће напон бити 400 киловолти. 
- Јавности би требало саопштити да ли је неко процијенио утицај, односно штетност електромагнетног или неког другог утицаја кабла на животну средину - казао је посланик, и навео да према његовим сазнањима, чији су извор италијански медији, тамошње становништво организује одређена протестна окупљања због постављања кабла. - Протести због постављања кабла су се десили код Пескаре. Чак су и покренути процеси пред њиховим судовима "због корупције у процесу уговарања изградње подводног кабла" - рекао је Булајић. 
Он се осврнуо и на предвиђену локацију, односно трасу кабла која је, према његовој оцјени, проблематична. 
- Према неким информацијама, прикључна тачка са црногорске стране је у рејону Кртоле, тако да постављање кабла може представљати проблем рибарима из Боке. Наиме, уколико се испостави да је то та претпоставна тачка то би значило да ће од морске границе са Хрватском, до рта Платамуни, бити трајно забрањено рибарење. Тиме се поставља питање и егзистенција рибара са овог подручја. Шта ће да раде људи којима је рибарење деценијама био основни извор егзистенције. Да ли се у таквом слиједу догађаја разматрала могућност обештећења тим људима - навео је Булајић. 
Он је такође истакао да Италији годишње недостаје око 48.000 гига вати електричне енергије и да имају проблем са емисијом угљен-диоксида и са ефектом стаклене баште, као и да желе да што прије обезбиједе од увоза зелену енергију. 
- То је разлог њихове заинтересованости за ЕПЦГ и, наравно, не само за њу, прије свега потребу за чистом хидроенергијом коју би са ових простора преносили у Италију. На тај начин, они ће да смање сопствени ниво загађивања, а затим ће створити могућност улагања у њихове нове капацитете. У ствари, због тога су „зелени сертификати''  Италијанима веома важни и отуда један од разлога њиховог интереса да купе већински пакет акција ЕПЦГ. Италијани ће да извозе те „зелене'' киловат сате, а нашу ће потрошњу покривати по потреби и из увоза - појаснио је потпредсједник Нове. 
Кабл би требало да буде завршен до 2013. године, а Терна треба да сноси све трошкове који износе око 720 милиона еура. ЦГ Пренос у који је Терна ушла са 30 милиона еура и стекла 22 одсто капитала у наредних пет година треба да изгради трафо-станицу код Тивта и далековод до Пљеваља чија је вриједност око 90 милиона еура. Тај далековод ће повезати мреже Србије и Републике Српске, у којима је већ у току изградња знатних енергетских капацитета. 
 
 
Д.МИЛAЧИЋ 
 
 
Пратити комшије 
 
 
Кад се говори о постављању подводног кабла, веома је важно пуном пажњом пратити и реализовање енергетског споразума Италије и Србије. 
- Тим споразумом је предвиђена градња хидроелектрана инсталисане снаге 600 Мв и вјетропаркова са инсталисаном снагом од око 500 Мв. Градиће се нови далековод чија би се полазна тачка налазила у Бајиној Башти и одатле, перспективно, са новим 400 кВ далеководом успоставила електроконекција са Румунијом. Почетна тачка тог далековода је у вези, наравно, и са ЕЕС Републике Српске - рекао је Булајић.
 
 
 
(ДАН, 26. 06. 2011.)Датум: 26.06.2011
Close
Close