Лабудовић: Декриминализација клевете олакшавајућа околност

 Декриминализација клевете, чије се изгласавање кроз измјене Кривичног законика очекује можда већ данас, растеретиће скупштински Aдминистративни одбор одлучивања по захтјевима за скидање имунитета посланицима по приватним тужбама за наведено кривично дјело. У Одбору обећавају да ће инсистирати да се имунитет скине и одобри вођење кривичног поступка против сваког функционера који злоупотријеби службени положај или почини кривично дјело из области организованог криминала и корупције. Најављују да ће у томе бити доследни, на исти начин како су годинама бранили став да посланици не треба да иду на суд због изговорене ријечи.

Члан Aдминистративног одбора из Нове српске демократије Емило Лабудовић оцјењује да ће декриминализација клевете представљати олакшавајућу околност за рад тог радног тијела. 
- Ми смо били чврсто опредјељени да истрајавамо као одбор на ставу да посланик за изговорену ријеч не може да сноси било какву другу одговорност осим политичке. Aко посланик није слободан да изнесе став, без обзира на утемељеност на чињеницама, озбиљно је доведен у питање смисао његове функције и суштина парламентаризма - каже Лабудовић. За сва друга кривична дјела, нарочито корупцију и организовани криминал, како је истакао, нико, па ни посланик, а можда чак и посланици прије свих, не би смио да буде заштићен. 
- Парламент је у задње вријеме носилац тежње и праксе да се појача отпор организованом криминалу и прогон његових актера. Можете замислити какав би ефекат те тежње био ако би се међу њима нашао неки од посланика а био заштићен институтом имунитета - закључио је Лабудовић.
 
 
 
(ДАН, 22. 06. 2011.)Датум: 23.06.2011
Close
Close