Пета сједница другог редовног засиједања 30.11.2010

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Господине Бановићу, предсједник Ваше партије не ради ништа друго него оно што радите ви као партија, тј. глуми да је много важнији него што јесте. Једино на такав начин могу да објасним његову злоупотребу положаја, јер он, као што сте рекли, представља Парламент, али то не значи да он суспендује Парламент, него га он представља у протокуларном смислу. Он је неко ко дочека ту на улазним вратима госта, ко га испрати, ко поприча са њим, али не може да износи ставове, посебно не у међународну јавност који прије тога нијесу заузети у овом парламенту. Он има један глас колико и Ви и ја у овој Скупштини, ништа више. То што је он предсједник Парламента не значи да он може да пође у Истамбул или било гдје друго и да прича нешто што овдје није договорено, а на неки начин представља и мене. Причам у своје име. То се односи на све посланике у овом Парламенту. Покушава да се кроз ту активност међународну некако направи баланс између вашег предсједника партије и оног другог важнијег предсједника партије. Тако сте ви изабрали, предсједник републике и предсједник Владе. Господин Кривокапић је предсједник Скупштине и треба да се понаша сходно томе.
Нешто што му ми, наравно, поред те злоупотребе положаја страшно замјерамо то је што он стално убацује неке циничне изјаве, које доводе до онога о чему је причао господин Алексић - изазива на неки начин мржњу међу људима у Црној Гори. Посебно кроз избацивање ћирилице потпуно из Скупштине Црне Горе. Молим и њега, а ево и Вас -реците ми због чега у овој Скупштини у овом дому не може да се добије материјал на ћирилици која је Уставом равноправна са латиницом.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Ово због чега се ја јављам више личи на реплику него на коментар, а односи се на дио дискусије господина Коњевића када је коментарисао како смо ми чак и ову иницијативу дали на латиници, а ето толико се боримо за ћирилицу. Прво, господине Коњевићу, можете да провјерите у скупштинској служби, све иницијативе, сви амандмани, све што излази из Нове спрске демократије је на ћирилици, мада то не значи да ми не поштујемо латиницу, за разлику од ваше странке гдје је ћирилица малтене статутом забрањена или тако, макар, закључујемо, јер се никад нигдје не појављује и сматрате је нечим што треба елиминисати из политичког и јавног живота у Црној Гори. Значи, за Нову српску демократију и ћирица и латиница су писма која су овдје утемељена, оба су писма српског народа, уопште то није проблематично. Ми преферирамо ћирилицу. Немојте се љутити. То је наше право по Уставу. Ја молим Вас, господине Коњевићу, да ако неће нико други из Ваше партије, пошто сте то поменули, пробајте Ви да нам помогнете у томе да вратимо ћирилицу у црногорски парламент. Ћирилица је овом парламенту била и те 1905., која се толико пута помиње, једино писмо је било до 1945. Једино писмо. Данас је она потпуно занемарена, вољом вашег предсједника партијског и предсједника ове Скупштине. Не мали разлог у овој иницијативи за његову смјену је и тај његов однос према ћирилици и генерално према српском народу и српском писму, иако је ћирилица, наравно, писмо свих грађана Црне Горе, није само Срба да не присвајам. Међутим, потпуно нам је јасна порука коју шаље господин Кривокапић . Не шаље он поруку Црногорцима који поштују ћирилицу него Србима. Нама је то јасно, и због тога и, између осталог, тражимо његову смјену. Будите сигурни да би се сваки Србин у Црној Гори порадовао због тога. Не због тога што је господин Кривокапић овакав или онакав, него што својом политиком шири националну мржњу у Црној Гори. Хвала.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Господин Станић је видно узбуђен због 1918. године, пробаћу да ја ово разјасним са господином Станишићем. Он је познат као озбиљан партијски борац, добио је задатак, мени је то све јасно. Али, везано за 1918. годину, овдје се већ пет, шест дана води једна невјероватна хајка са исте оне телевизије која је промовисала 1918. годину до прије неколико година и исти ови људи овдје, међу којима и господин Станишић, су и те како били задовољни с тим програмом Радио Телевизије Црне Горе.
Значи, то су неке вриједности, господине Станишићу, које нијесу од данас до сјутра. Фино вам је прочитао господин Станић. Као што је неки Франтишек Липка аминовао референдум у Црној Гори који је имао 600 притужби које нико није разматрао, тако је и тадашњи Франтишек Липка написао ово што је написао, прочитао је господин Станић. То је била међународна заједница. У њу се неко некада клео. Не можете ви да прихватате европске вриједности када вама одговарају, а да не прихватате када вам не одговарају.
Тада се причало, а то је и гола истина - то је био израз воље грађана Црне Горе. Нико, а укључујући и историчаре који припадају вашем блоку, не спори да је озбиљна већина у Црној Гори била за заједнички живот са Србијом, па послије и за ону Југославију.
Према томе, ово што ви данас радите према тим људима, многи од нас овдје имају ђедове или прађедове који су тамо били, на самој Скупштини, или који су гласали за посланике, заиста нема никаквог смисла.
Значи, ви требате да знате да ће неки од вас опет да буду на новом задатку за пет, шест година па ће да бране Подгоричку скупштину. То се од вас може очекивати.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Мислим да нисте у праву, мислим да ће предлог овог закона да буде ударац најсиромашнијим слојевима становништва. Ево, објаснићу и зашто.
Та прича како ће секундарни стамбени објекти да буду опорезиванИ, то није спорно, али ко има викенд кућу, томе није проблем 200 евра годишње или 300 да плати тај порез. И то је у реду, то може да остаје, али стопа о којој се каже да је до 1% вриједности, погађа директно најсиромашније слојеве. Замислите само колико по сјеверу, одакле сте и ви, има земље која није обрадива и која неће спадати у ову категорију која би била додатно опорезована, али коју људи имају и коју тешко могу да продају, а која опет мора да буде процијењена макар 1 еуро по квадрату. Десет хектара сто хиљада квадрата, 100 хиљада евра 1% 1000 евра годишње. Ти људи уопште немају приход 1000 евра годишње. Ви сте мислили тиме што ћу ја или господин Мугоша да платимо 200 евра пореза на други стан, да ћете да се спасите. Тако се не пуни буџет државе, него морају да се ураде неки кораци ка оздрављењу економије. Овдје се само подижу намети и тако покушава да се издржава гломазни државни апарат. Мислим да то више нема никаквог смисла. Даље, дизање пореза и то до невјероватне стопе 1% на непокретности. У земљи гдје људи имају непокретности немају много избора, ово није земља развијене економије па да ви можете рећи - у реду, имам други стан, издаћу га. Коме да га издате када нема ко да плати то? Шта да раде људи који су продавали нешто у вријеме експанзије и куповали станове да имају за не дај боже, за дијете да студира у Подгорици и тако, како ће да плаћају порезе, када не примају можда ни плату? А посебно, кажем, овдје су најугроженији људи којима је ово за први….
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Врло је важно, нећу да будем дрзак да кажем господину Шеховићу да није прочитао закон, али не односи се 1% на секундарне станове, него је то општа стопа. Од 0,1% до 1% је општа стопа. А знамо ми кад је опсег да ће да буде 1%. Кад ми као законодавци омогућимо да буде 1% онда може да буде 1%. Дозволите да ја размишљам тако, а и сви ви остали. Значи, може да буде 1%, и причамо о 1% на сваку некретнину. Што се тиче пољопривредног земљишта, господине Шеховићу, ко ће да омогући да би се обрађивало то земљиште? Треба неко да омогући повољан кредит да се купе машине, да се створе услови. Не можете ви само да изразите жељу да неко обради пољопривреду. Нећу да злоупотребљавам ово што сам добио. Хвала.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Поштоване колеге, с обзиром да нема телевизијског преноса, вјероватно нас новинари не прате, а и министар је пошао, моја мотивација за дискусију је све слабија, тако да се не љутите ако не буде нека дискусија. Мада, имамо срећу што Манс не категорише дискусије него само броји колико их је било тако да је ово дискусија за Манс.
Господине Иванишевићу, Ви сте у врло чудној ситуацији данас, врло често сте предмет критике и то због тога што сте добро одрадили свој посао. По мени је државни ревизор одрадио добар извјештај. Проблем је, наравно, једино у оном што је више пута данас поменут, што нијесте предузели додатне мјере за које сте овлашћени код оволиких нерегуларности које сте нашли. Значи, да нијесте нашли ове нерегуларности ми вас можда не би дирали данас.Пошто сте нашли, ја ћу сада Вас да цитирам и пошто Вам сегмент 12 -јавне набавке почиње овако - Ревизијом је утврђено да код већег броја контролисаних субјеката постоје бројне неправилнсоти у примјени Закона о јавним набавкама, нереални планови јавних набавки, нетреспарентност спровођења поступка, неименовање службеника за јавне набавке, дијељење предмета јавних набавки, некоректно извјештавање представљају кршење прописа о јавним набавкама и захтијевају увођење појачаног надзор над примјеном закона као и санкционисање прекршилаца укључујући и контролу извршавања појединих уговора. Због овога морам да Вас питам зашто нијесте предузели ове мјере. Ви нијесте ни један пут данас одговорили на крају зашто нијесте предузели мјере када сте, надам се да ћете рећи... Да не буде да само критикујемо републичку власт, посебно ме као опозиционора, морам да примјетим, жалости што и у опозиционим општинама има таквих проблема. Видјели сте из Вашег извјештаја за општину Херцег Нови каже се да је било исто неких неправилности, није именован службеник за јавне набавке, ревизорским поступком контроле документације везане за реализацију капиталних издатака утврђено је да су потписани уговор и плаћене фактуре без проведеног поступка јавне набавке и тако даље, да је дужан да досљедно примјени Закон о јавним набавкама. Сви ми морамо да се потрудимо на свим нивоима да се поштују прописи. Али, уколико ви не будете предузимали мјере и државни органи понављаћемо овакве извјештаје сваке године и ништа се ту значајно неће промјенити.
Ја сам конкретно и приватно власник једног трговинског предузећа и привредник, врло погођен оваквим начином јавних набавки јер само у прошлој години два велика тендера смо због класичних нерегуларности изгубили. Један је на Аеродромима Црне Горе, а један је зграда Владе, опремање зграде Владе. Судски поступак је у току јер за разлику од вас идем даље онај корак који вама хвали код мене тога нема, борим се за своја права.
Што се тиче других ствари, посебно код примјене прописа и прекорачења рокова. То је сегмент број 13 гдје се ради о непоштовању скупштинских закључака. Кажете - такође је утврђено да поједини буџетски корисници у оквиру својих надлежности нијесу поступали у складу са обавезама утврђеним законским и подзаконским прописима и закључцима Скупштине Црне Горе. Па шта треба да се деси, шта треба да ураде још па да неко не предузме неко гоњење против њих. Чак не поштују ни закључке Владе усмјерене на ублажавање посљедица економске кризе у забранама:запошљавања, набавка службених аутомобила, службена путовања и тако даље. Морам да поменем, то ми је највише упало у очи, везано за капиталне издатке, да се не враћају кредити иако су до 80% средстава људи добили бесповратно. То је начин награђивања ДПС кадрова у власти. Плата буде 300-400 еура, али се добије кредит за стан или за…. 80% је бесповратан, а онда се ни оних 20% не враћа. А знате ли због чега? Пошто им је речено - то вам је само тако, не морате ви то ни да враћате, само слушајте шта вам се каже. Мислим да је дошло вријеме да се нешто предузме или ви или надлежни државни органи. Хвала.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Уколико ви не предузмете ништа, Нова српска демократија ће да тражи од државног тужиоца да покрене кривични поступак, а као доказ ћемо да предамо извјештај Ревизорске институције. Надам се онда да ћете у сарадњи тужилац и ви открити своје изворе и ко су ти прекршиоци, јер ви сте то очигледно утврдили. Мислим да ће то да буде довољно добро за државног тужиоца да нешто коначно уради. Хвала.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Толико бих имао да кажем, биће кратко два минута, али наставиће господин Даниловић.
Прво, господине Рашко Коњевићу, Ви бисте некако да све буде по закону, али да се овај посао не заврши, да се људима не помогне. Јер, да је другачије, не бисте помињали ову неправду - у каквој ће ситуацији да буде неко ко је већ платио. Да сте тако нешто мислили, могли сте да покренете питање свих оних људи који су добили станове, а неки су радили читавог живота, па нијесу добили станове.
Причам о правди и о неправди. Овдје се само ради о томе хоћемо ли да помогнемо ономе ко је упао у кризу, између осталог, и због тешке економске ситуације, као што смо помогли неким много познатијим нама, а властима ближих људи. Значи - хоћемо ли да помогнемо или нећемо? Нијесам искористио и злоупотријебио оно што сте ме помињали, и нијесам користио реплику него користим као коментар - законом се може све ријешити. Између осталог, помоћи ће ми господин Вуковић, постоје лекс специјалис, посебан закон који се за нешто денесе. Само сам вам одговорио. Рекли сте да не може. Све може законом да се ријеши. Овдје се законом тражи, чланом закона, да од тог момента од ступања на снагу овог закона престаје обавеза и тако даље. Иначе, оснивач Радио- дифузног центра је ко? Држава Црна Гора. Према томе, ми смо овдје изабрани од грађана Црне Горе да рефлектујемо њихову вољу. Ако ми овдје одлучимо да треба да се опрости неки дуг држави, тако ће и да буде. То није ништа спорно. Знате шта је спорно? Кад се опраштају дугови а не пита се Скупштина, е то је спорно. А тада не дижете глас. Ми тражимо да Скупштина одлучи да се малим емитерима опросте дугови да би превазишли кризу.
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Господине Растодер, прво да поменем оно што сте на крају рекли, а то је како су и статистичари, између осталог, направили практичну грешку што 50 хиљада становника Црне Горе који живе у иностранству на привременом раду нијесу пописали. То је зато што постоје одређена статистичка правила и пописују се резиденти, не могу бити пописани и у Њемачкој и у Црној Гори. Зато што не познајете та правила и не схватате због чега је двотрећинском већином донесен овакав закон у Црној Гори. Зато што је врло прецизан, зато што припадност етничкој групи је статистичка категорија врло прецизна. У највећим и најбитнијим статистичким календарима свијета, рецимо Светском алманаху којем се издаје у Америци националност се односи на држављанство. Етничка група је најпрецизнија могућа формулација, због тога смо ми подржали закон. Што се тиче овога око матерњег језика, у Црној Гори је толико компликован статус ове ријечи, између осталог, и вашом вољом, да више нико не зна шта је матерњи језик. То је била једна ријеч која је искориштена за некакав прелазни период док не омогућите технички издавање новог правописа црногорског језика и тако даље. Због тога је ово објашњење што је у загради врло потребно. Значи, ко је кући говорио црногорски , ако сматра да је то био црногорски у вијеме када је био мали, нека напише да говори црногорским језиком. Дозволите да је потребно објашњење уз то што је матерњи језик, јер то више у Црној Гори нико не зна. Сви говоримо матерњим језиком и Албанци, Срби и Црногорци и сви остали. Треба да буде мало јасније шта то значи. И због тога је ова формулација...
...

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Господине Вуковићу, документа статистичка о којима сте причали, нису никакве препоруке него постоје ту правила. Рецимо не могу исти људи да буду пописани у двије државе. Не могу да буду резиденти у двије државе осим ако нису из Црне Горе. Јер овдје кад неко пође да живи 30 година у иностранство задржи личну карту, јер може ваљати за неке изборе или за неки референдум и онда се господин Растодер позива на то као је он неправедно избрисан. Због тога господине Растодеру што тих 52.000 људи живи у Луксембургу, Њемачкој, Америци. Они не живе у Црној Гори. По међународним стандардима они су становници држава у којима живе дуже од 183 дана. Они не могу да буду, а то што сте ви злоупотријебили као власт оно вријеме из СФРЈ кад се нису личне карте узимале људима када иду у иностранство, па су онима који су се преселили у Србију и морали да промијене личну карту њима сте забранили да гласају на референдуму и на изборима, а онима који су пошли у Чикаго или у Детроит они могу да гласају у Црној Гори јер и даље имају црногорске личне карте и ако у Црној Гори не живе шест мјесеци.
Значи, ви имате министра који је надлежан за ову причу о којој сад причамо. Зашто држављани Црне Горе који не живе у Црној Гори и којима овдје није пребивалиште имају и даље личне карте и остварују гласачко право. Не, не морају да се одјаве, зна се шта је пребивалиште, пребивалиште је мјесто гдје живите шест мјесеци плус један дан. Сви који не живе у Црној Гори шест мјесеци плус један дан годишње губе пребивалиште. И онда ћемо да имамо колико толико поштеније изборе. Хвала.
...Датум: 20.06.2011
Close
Close