Трећа посебна сjедница другог редовног засиједања - 27.10.2010

СТРАХИЊА БУЛАЈИЋ:
Господине потпредсједниче, господине министре, господо из Министарства,
Постројење за десалинизацију морске воде пуштено је у рад почетком јула 2008.године и налази се у Будви на локацији Завала. Рад тог постројења је заснован на принципу реверзибилне осмозе односно такозване мембранске филтрације и требало је да обезбјеђује око 250 литара воде у секунди.
Општина Будва је указала повјерење генералном предузимачу аустријској компанији ИТЕ васер техник, а њен представник Петер Фолер гарантовао је да Будва неће имати никаквих проблема са питком водом, те да ће се произвести преко два милиона кубика воде у тој сезони. Тим поводом, градоначелник Будве је тада изјавио сљедеће:
,,Као резултат озбиљно планираног и квалитетно обављеног посла имамо прво постројење за десалонизацију на Балкану, а за овакво рјешење смо се одлучили имајући у виду вријеме, цијену и одрживост инвестиционог обухвата. Сви параметри су указивали да ћемо на брз и ефикасан начин ублажити или у цјелости ријешити проблем водоснадбијевања. Посебан чинилац овог пројекта је његова одрживост јер морске воде има на претек, а технолошке могућности указују да се овакво рјешење види као једно од могућих везаних за воду на глобалном нивоу”, каже градоначелник Будве.
Од тада до данас у јавности нема много информација о том постројењу, па знамо да је Општина Будва у тај пројекат уложила позамашна средства, те сходно Пословнику о раду Скупштине, постављам сљедеће посланичко питање: Да ли је Фабрика воде на Завали, у коју је општина Будва инвестирала 10.000.000 €, прикључена на регионални водоводни систем јер колико је јавности познато, ради се о 250 литара питке воде у секунди? Ако јесте, да ли је о том послу склопљен уговор и какве су обавезе Владе по том уговору?
Одговор сам тражио и у писаној форми, али га још увијек нијесам добио. Захваљујем.
...

СТРАХИЊА БУЛАЈИЋ:
Господине министре, нијесам вас ја питао о статусу регионалног водовода нити на којим мјестима су прикључци. Питао сам конкретно за постројење за дестилизацију. Рекли сте да није прикључено. Али опет ми је мало чудно да постројење које прави 250 литара у секунди није прикључено на регионални водовод, али добро.
Прије сам у образложењу цитирао шта су господа Фолер и градоначелник Будве изјавили приликом отварања, односно пуштања у рад овог постројења. Већ 15. августа исте године медији преносе, тек неких мјесец дана након пуштања у погон тог постројења, сљедећу изјаву градоначелника будве: "Воде нема у кућама и становима на вишим котама", али ипак закључује "потребне су квалитетне пумпе које би", замислите израз "гурале воду узбрдо. Преостаје нам да их поставимо до наредне сезоне", каже градоначелник Будве. Један од разлога, каже он, за то ипак проналази и констатује да несташице воде узрокују "струјна искакања". Не знам шта има да искаче. Такође, у истом том периоду, јул-август те године, медији преносе вијест да ће тек саграђено и недавно свечано отворено постројење за десалинизацију на рту Завала бити уклоњено, јер, како је наведено, то постројење, односно та грађевина, не уклапа се у модерни луксузни туристички комплекс већ деградира амбијент. Дакле, још ни први литри воде из тог постројења нијесу били пуштени у водовод, његова судбина,очигледно, након двије године изградње, није била да остане на Завали. Тек послије неких 20 -ак дана од отварања, двије године изградње и утрошених позамашних средстава од стране једног обрађивача плана урбанистичког пројекта комплекса Завала, чуло се да је то постројење предвиђено за рушење.Баш ме занима како ће се то даље одвијати, јер Миракс који је поднио захтјев за уклањање није тренутно актуелан, или можда јесте? Хвала.

 Датум: 20.06.2011
Close
Close