Трећа посебна сjедница другог редовног засиједања - 27.10.2010

ЕМИЛО ЛАБУДОВИЋ:
Господине потпредсједниче, колегинице и колеге, господине министре и Ваши сарадници,
Као неко ко је, као и сви грађани Црне Горе, живо заинтересован за квалитет животне средине у којој боравим и у којој ће боравити и моје потомство, будно пратим и будно сам пратио сва дешавања везана за ту проблематику, гђе се као један од највећих проблема истицао и још увијек истиче проблем одлагања чврстог смећа или тзв. депонија за одлагање смећа. Био сам свједок и будно пратио дешавања и бурне протесте који су се одигравали на оним локацијама које су дубоко задирале у интересе локалног становништва и било ми је јасно и прихватљиво на неки начин, а и разумљиво да ти проблеми настају у оним подручјима који су густо насељени, као што је приморје, као што је околина главног града. Али, да ми је неко рекао донедавно да такав проблем може да настане и у оним срединама које су одавно депопулисане, које су одавно расељене и на оним просторима гђе годинама више или нема или су преполовљена домаћинства и села, то заиста не бих повјеровао. У овом питању ћу потпуно занемарити, а ви знате из питања која сам вам доставио да је ријеч о локацији за одлагање чврстог смећа или сметлишту на локацији Васове воде у непосредној близини Берана, дакле занемарићу чињеницу и проблеме које са том локацијом - која је некада била привременог карактера а сада је ви претварате у трајну, и то регионалну -имају грађани Берансела. Занемарићу чињеницу да се налази у близини једног заиста величанственог сакралног споменика као што је Манастир Ђурђеви Ступови који је са почетка XИИИ вијека и занемарићу све оне проблеме који се, иначе, редовно јављају на сличним депонијама, али живо ме интересује и због тога сам вам поставио сљедеће питање:
Да ли је Министарство уређења простора и заштите животне средине, приликом одређивања локације регионалне депоније смећа у Беранама знало да се она налази на траси коридора ауто-пута Бар-Београд дафинисаној Просторним планом Црне Горе и који ће од ова два објекта бити редефинисан, јер очито оба не могу егзистирати на истој локацији?
...

ЕМИЛО ЛАБУДОВИЋ:
Господине министре, не да нијесам задовољан одговором који сте ми изложили, а надам се да ћете га и доставити, него ме остављате и у великој дилеми . Ви сте све урадили да не одговорите на оно што сам вас ја конкретно питао, а то је да ли сте знали, када сте одређивали ту локацију, јер немојте ми само рећи да је једини одговоран за одређивање ове локације, која неће бити локација за одлагање смећа само општине Беране, већ ће то бити регионална локација, која, успут да кажем, превазилази одлуку коју је донијела Скупштина општине Беране јер су они донијели одлуку да то буде локација на којој ће одлагати смеће четири општине, а колико сам обавијештен ви тамо планиранате да смјестите отпад из седам општина. Могу да разумијем одборнике Скупштине општине Беране да можда они нијесу морали бити упознати са овим проблемом да се та локација налази на траси коридора не ауто - пута Бар-Бољаре, јер ако заврши ту боље да га не правите, него Бар-Београд дионица до Бољара, господине министре. Али, сте то ви морали знати и сада сте ме довели у ситуацију да се запитам да ли ја уопште здраво размишљам. Ви сте локацију једног сметлишта, колико год оно било важно, колико год оно било регионално, надредили једном од најкапиталнијих пројеката у Црној Гори - коридору ауто пута Бар-Београд. Кажете да ће та траса, која је сад само начелно дефинисана, због тог сметлишта претрпјети извјесне коректуре и бити помјерена десно или лијево.
Господине министре, стварно сам фрапиран. Ако ауто - пут Бар-Београд и његова дионица до Бољара за коју је одговорна Црна Гора буде морала да се помјера зависно од сметлишта на овој и на оној страни, онда је мени порука јасна, господине министре, а бојим се да је јасна и грађанима Црне Горе. Од тога посла, посла нема. Хвала.
....

ЕМИЛО ЛАБУДОВИЋ: Господине министре, пружила вам се прилика да се изразговарате са нама што само свједочи у прилог констатацији да нијесте једино ви заинтересовани за квалитет животне средине и уређење простора, да је то предмет бриге и нас у опозиционим клупама. Мотив да поставим ово питање састоји се у једној веома ружној слици којој смо, нажалост, све чешће свједоци, а то је она слика великог броја грађана окупљених око оних злосрећних багера, уплакана ђеца, кола хитне помоћи која одвозе мајке које падају у несвијест, затим кола интервентних снага полиције које обезбјеђују извршиоце радова, а која се редовно понавља када су на ђелу ваше инспекције које наводно покушавају да уведу ред у нешто што се зове планска изградња и планска заштита грађевинског простора у Црној Гори. Као припадник партије која је легалистичка, која је увијек за то да се поштује закон, покушавам да у себи и као грађанин и као посланик нађем дозу разумијевања за упорност и за обавезу коју имате ви као Министарство и ваши органи,да се у тој области која је одавно запуштена, и одавно напуштена, и одавно девастирана уведе мало реда. Са те стране бих чак био спреман да подржим вашу недавну акцију коју сте имали на сјеверу Црне Горе, да није једне велике и друге дилеме.
Зашто баш, господине министре, у те три општине? Зашто сте једну која је била на путу те трансферзале прескочили, јели зато што не смијете на Тарзана? И зашто у мору грађевинских објеката у тим општинама, баш на те куће које су пословнично, вјерујте, куће или покушаји кућа било расељених лица или пуке сиротиње којима ту кућу граде хуманитарне организације? Који је критеријум, господине министре био ваше грађевинске инспекције и вашег Министарства, и то се садржи у мом питању, да баш те куће, баш те општине и баш те локације подвргнете вашој акцији у ситуацији када у сред главног града, на комплетном приморју, у сред тих градова, постоје много значајнији, много габаритнији објекти који не само да немају грађевинске дозволе него нема тога плана у који се они могу уклопити?
...

ЕМИЛО ЛАБУДОВИЋ:
Господине министре, да искористим прилику да прокоментаришем ваш додатни коментар на оно моје претходно питање, само једном реченицом.
Ако је изградња депонија ваш једини и највећи допринос развоју сјевера, хвала, немојте.
А сада да се вратим на ово, душу сте ми оздравили.
Тачно сам, вјерујте, у свему овоме препознавао и слутио рукопис шерифа Мугија, јер се све одиграва по систему и по пракси коју је он завео овђе. Урнебесна акција у одређеном периоду са тачно циљаним жртвама и са прецизираном селекцијом која се показала на ђелу и на сјеверу. Само ми немојте рећи, господине министре, да горе на сјеверу, нарочито у оним приградским насељима која су грађена без реда и поретка и грађена су деценијама, гђе нема куће која има грађевинску дозволу, гђе нема улице која је испланирана, гђе нема детаљног урбанистичког плана ни за једно од тих насеља, баш оне куће, и то куће пуке сиротиње које граде међународне хуманитарне организације, највише доприносе нарушавању тога закона. А поред самих тих кућа постоје објекти који су, да не кажем по габариту десетоструко јачи и у центру тих градова, господине министре, ево конкретно у Беранама, налазе се хотели, тржни центри, супермаркети који не само да немају употребну и грађевинску дозволу него су грађани по систему ,,ово је моје, могу да градим што год хоћу.“
Ја знам, господине министре, и рекао сам на почетку коментара мога питања да се ту мора увести ред. Нова српска демократија јесте за то да се то уреди, али да се то уреди, прије свега, концепцијски и да се уреди генерално, једнако за све, а не по оној народној ,,риба смрди од главе, али се чисти од репа.“
На крају, ако дозволите, господине министре, један савјет, молба, апел, захтјев, како год хоћете га назовите. Када будете настављали ову акцију, ја вас молим да кренете из свог дворишта и да прво, као Министарство, ријешите питање употребне и грађевинске дозволе зграде у којој столујете. Не знам да ли у њој и станујете. Треба ли вас да подсјетим, а јавност Црне Горе зна, да је изграђено на њој два спрата без икакве грађевинске дозволе и дан данас она фигурира, а ви то ријешили нијесте. Зато сте потрчали да ријешите нешто у Пешцима и да неку сиротињу тамо поведете к познавању права. Заиста, господине министре …
...
 Датум: 20.06.2011
Close
Close