Алексић: Не постоје претпоставке за развој демократије

Скоро сви посланици ДПС-а и СДП-а имају додатне ангажмане у јавним установама или у управним одборима државних компанија, због чега је тешко остварити захтјев да се професионализује посланичка функција. Из опозиције истичу да је систем позиционирања посланика који је на снази у Црној Гори превазиђен и креиран за остваривање привилегија појединаца, па је зато, како сматрају, одавно зрео за темељне промјене.
Према мишљењу посланика Нове српске демократије Будимира Aлексића, јасно је да је непромјењивост власти довела до тога да ДПС почиње да поистовјећује себе са државом.
- Отуда чињеница да њихови посланици зарађују велике суме новца на основу чланства у руководству државних фирми не треба да изненађује. Наравно да би било добро да се професионализује функција посланика, али сумњам да ће у оваквим околностима то битy изводљиво у скорије вријеме - нагласио је Aлексић у изјави за "Дан".
Он каже да у Црној Гори, кривицом структуре на власти, не постоје претпоставке за развој демократског друштва.
- Примјери посланика из редова власти, као и бројни други, указују да је Црна Гора, нажалост, постала приватно предузеће једне групације - рекао је Aлексић.
Он напомиње да је скупштинска већина намјерна да издвоји преко 4.000.000 еура за рјешавање статуса принца Николе Петровића, али да нема новца за буџет Скупштине.
- Свако ко је дошао у просторије нашег посланичког клуба сигурно зна да се осам посланика ту не може ни окренути, ето колико је условно. Несхватљиво је да, с једне стране, режим занемарује статус парламента док се, с друге стране, посланици из редова власти труде да нипошто не остану ускраћени за надокнаде из државних фирми - упозорава Aлексић.
 


(ДАН, 13. 06. 2011.)
Датум: 14.06.2011
Close
Close