Булајић: Влада показала неозбиљност и незнање

Јавност је обавијештена да је швајцарска Кредит Свис банка од јуче „олакшала“  буџет Црне Горе за 26,3 милиона евра. Разлог је у томе што Жељезара није извршавала обавезе по преузетом кредиту, па  је Влада Црне Горе, као гарант тог кредита, морала да исплати тај новац. У најмању руку је чудно објашњење Владиног званичника да се ради о „трошку на који је Влада рачунала“, те да се „они као одговорна Влада са тим стварима неће играти, јер воде рачуна о кредибилитету у иностранству“. Невјероватно је са колико неозбиљности се прича о тако озбиљним стварима, а ради се можда о еклатантном примјеру аутократског одлучивања, а највјероватније о класичном незнању и о крајњој небризи за грађане у Црној Гори.
Ово значи, да уколико би све банке тражиле и реализовале наплату гаранција које је Црна Гора дала, могли би само да констатујемо да је Црна Гора - банкротирала. Уколико би се наплатиле државне гаранције за кредите, које износе око 380 милиона евра, или безмало трећина укупно планираног буџета за текућу годину, потпуни привредно-економски колапс се не би могао избјећи, поготово кад се има у виду тренутно стање у привреди, банкарском сектору, пуњење буџета, итд. Дакле, неодговорност према грађанима, несналажење, незнање, доношење потпуно непромишљених одлука и даље се наставља у привреди и укупној економији Црне Горе. Идеја о оваквом начину приватизовања црногорских предузећа је доживјела потпуни фијаско.
Изгледа да Црна Гора даје и да ће све више давати новца кроз наплату гаранција за кредите него што је уложила у сопствену привреду. На то и још много чега су указивали опозициони посланици у скупштинској Комисији за контролу и праћење поступка приватизтације и то управо кад је на дневном реду била контрола Жељезаре Никшић. Тада је указивано на недоследности и нелогичности процеса приватизације Жељезаре. Као логична последица таквог начина приватизовања некадашњи индустријски понос, а самим тим и град Никшић, налазе се на недопустиво лошем нивоу и пред нерјешивим животним проблемима.
 
Др Страхиња Булајић, потпредсједник Нове српске демократије

 
Датум: 20.05.2011
Close
Close