Алексић: Црква сама уређује своје устројство

Нова српска демократија сматра да је необично да странка лијеве оријентације, чланица Социјалистичке интернационале, у свој програм уграђује предлог како цркве треба да уређују своју унутрашњу организацију. Посланик НОВЕ и историчар религије Будимир Алексић казао је да ДПС овим крши уставно начело одвојености цркве и државе. Подсјећа да је црква слободна да сама уређује своје устројство.
-ДПС испољава амбицију да уређује унутрашња црквена питања, да се мијеша у канонски поредак цркава и бави се канонским правом. То је у најмању руку скандалозно, оцијенио је за ,,Дан'' Алексић.
Он се запитао да ли се Мило Ђукановић кандидовао за поглавара неке нове црногорске цркве или за предсједника модерне лијево орјентисане партије.
-Да би могао да износи овакве предлоге, Ђукановић прво мора да задовољи неке претпоставке. Прво мора да се замонаши, да буде искушеник, да буде рукоположен за свештеника па изабран за епископа. Тек онда би као члан сабора архијереја могао да даје предлоге о устројству цркве. Не може он као атеиста и неко ко не припада Српској православној цркви, већ је њен декларисани противник, да даје предлоге како та црква треба да буде канонски уређена, нагласио је он.
 (ДАН, 18. 05. 2011.)
Датум: 18.05.2011
Close
Close