Алексић: Албанска академија осмислила комадање Црне Горе

Пројекти велике Албаније и аутономије Санџака актуелни су и на њима се предано ради, сматра посланик Нове српске демократије Будимир Алексић. Он је у изјави за ,,Дан'' истакао да иза великоалбанског пројекта, по свој прилици, стоји Албанска академија наука и умјестности.
-Кључни документ који то потврђује је меморандум Албанске академије наука и умјетности из 1998. године. Посједујем га. Ту је све прецизно и детаљно елаборирано. То није ништа тајно, јавно је и на томе се ради. Како та нова држава треба да изгледа, опште је познато, казао је Алексић.
Он истиче да је пројкат велике Албаније био актуелан још у вријеме режима Енвера Хоџе. Каже да је након увођења вишестраначја настављено са промоцијом тог плана.
-Аутономија Санџака је прича новијег датума. Иако је великоалбански пројекат стар деценијама, прича о аутономији Санџака се појављује некако истовремено са распадом бивше СФРЈ. У то вријеме, у муслиманским круговима у Сарајеву, али и у одређеним круговима у Турској, елаборирана је та идеја. Подршку су нашли у дјеловима међународне заједнице, констатује Алексић.
Он је упозорио да је питање времена када ће сценарио сличан ономе на Косову, када су изјавили да су угрожена права Албанаца и Бошњака и да зато треба притискати режим, бити реализован на другим просторима.
 
(ДАН, 16. 05. 2011.)

 
Датум: 16.05.2011
Close
Close