Радуновић: Срби непожељни у дипломатској мрежи


Дипломатско-конзуларна мрежа Црне Горе сачињена је углавном од људи лојалних власти и заслужних кадрова и Министарство вањских послова зато не жели да поштује међународне стандарде у овој области. Један од њих је да се мора водити рачуна о пропорционалној националној заступљености, казао је посланик Нове српске демократије Славен Радуновић.
Он је рекао „Дану" да је питање зашто у дипломатској мрежи Црне Горе нема више кадрова који су били ангажовани у дипломатији СР Југославије и Србије и Црне Горе међу кључним питањима.
"Данас, нажалост, у дипломатско-конзуларној служби Црне Горе нема Срба, макар не оних који би се јасно и гласно изјаснили као Срби, да бисмо ми могли да знамо да су Срби. Ако их и има, они су неки скривени Срби, који нијесу битни за ову причу. Један од разлога за то је очигледно и то што по мјерилима ове власти Срби нијесу довољно дисциплиновани и као такви нијесу пожељни да буду у дипломатској мрежи, истакао је Радуновић за „Дан".
По његовом мишљењу, дипломатско-конзуларна мрежа је врло често вид којим власт исказује захвалност ислуженим кадровима или кадровима које из неког разлога треба да уклоне из свакодневних политичких догађања.
"То су обично кадрови који су задужили власт толико да им макар та дипломатска служба не гине. Посебно је жалосно то што грађани српске националности не могу да буду у ДКПу ако знамо да су многи од њих професионалци који су службовали у дипломатској мрежи СР Југославије и Србије и Црне Горе, а вјерујем да је то била једна много озбиљнија дипломатска мрежа него што је ова данашња, нагласио је Радуновић.
По његовој тврдњи, они су тамо испекли занат и те како би користили и Црној Гори својим искуством и знањем о приликама у свијету.
"Нажалост, неко је закључио да им помоћ таквих професионалних кадрова није потребна и да се треба ослањати на провјерене партијске кадрове или на људе који су спремни да, зарад ситних личних интереса, послушају шта год каже министар вањских послова Милан Роћен, подвукао је Радуновић.
 (ДАН, 11. 05. 2011.)


 
Датум: 11.05.2011
Close
Close