Алексић: Српски језик да буде први у уставу

Нова српска демократија НОВA сматра да предстојећим промјенама Устава Црне Горе треба обухватити и питање језика. Посланик НОВЕ Будимир Aлексић прецизирао је у изјави за Дан да српском језику кроз измјене највишег правног акта треба дати одговарајућу уставну позицију.
-Нова српска демократија залаже се за то да се у уставу промијене и одређене ствари које се тичу такозваних идентитетских питања. Мотив и подстицај за такво залагање имамо у резултатима пописа становништва. Aко је српски језик први у народу, зашто би у уставу био други и изједначен са хрватским, којим говори један одсто грађана”, истиче Aлексић. Став НОВЕ је, како је додао, да у што скорије вријеме треба да се сједне и постигне договор о неопходним промјенама Устава у више области. За Нову, као странку националне оријентације, питање језика је суштинска ствар.
-Ми зато том питању дајемо предност у односу на неопходне промјене устава које се односе на правосуђе. Наравно, подржавамо и иницијативе да се устав измијени и на начин који би обезбиједио реформу и другачије уређење правосудног система Црне Горе. Нијесмо за то да се сада устав мијења само у дијелу који се односи на правосуђе, па сјутра због нечег другог, и да свако мало приступамо измјенама највишег правног акта”, саопштио је Aлексић, уз поруку да сви релевантни политички фактори треба да покушају да дођу до договора око неопходних уставних промјена.
 


(ДАН, 27. 04. 2011.)
Датум: 27.04.2011
Close
Close