Ђукановић: НОВА урадила важан посао око пописа

Руководство Нове српске демократије је урадило веома важан посао тако што је са премијером и директором Монстата, договорило објављивање прецизних пописних резултата о националној, језичкој и вјерској припадности, најкасније до 15. јула ове године. Шта смо имали, као политички представници српског народа, прије тог договора? Представници Монстата су изјавили да ће коначне резултате пописа саопштити најраније средином децембра а најкасније у јануару наредне године.
У разговору, којег је непосредно прије почетка пописа, са директором ЕУРОСТAТ-а водило руководство Нове српске демократије, обавијештени смо да је Монстатов планирани рок објављивања резултата за децембар или јануар наредне године потпуно у складу са процјенама рокова од стране Еуростата. Европска статистичка организација неће толерисати било какво одступање од методологије која је у складу са утврђеним европским стандардима. Зато је нама као и другим заинтересованим политичким субјектима јасно саопштено да се резултати пописа, по питањима за која је био посебно наглашен интерес јавности, неће моћи утврђивати у општинским комисијама. Aко је некој другој опозиционој странци директор Еуростата помињао неки ранији рок онда то треба јавно да саопште. Потврда нашој причи је и наступ предсједника СНП-а, заједно са директором Монстата и Еуростата, на телевизији Црне Горе, дан прије почетка пописа. Тада он није имао никаквих примједби у односу на оно што су они саопштили везано за методологију и рокове, а истовремено је у име цијеле опозиције јавно саопштио: ,,Попис може почети''.
Нова српска демократија се годинама припремала да, у мјери своје снаге, спријечи манипулације којима је режим био склон на прошлом попису. Те манипулације су биле усмјерене на смањење броја Срба у Црној Гори као и броја грађана који говоре српским језиком. Попис је за нас био најважнији национални и страначки задатак па нам вјероватно због тога тешко падају непотписана страначка саопштења СНП-а, која су очигледно састављали они који се на попису нијесу изјаснили као Срби а нашу странку јавно сумњиче да није довољно труда уложила на заштити српских националних интереса. Није нам нимало пријатно када се на договор о попису који су у јулу прошле године постигли представници парламентарне већине, Монстата и опозиције позивају и погрешно га тумаче они који нијесу учествовали на том састанку. Неки од њих чак не могу да погоде ни мјесец када је одржан састанак али траже доследно поштовање ,,договора''.
Због њих, али и због свих грађана Црне Горе, дужни смо да појаснимо суштину тог састанка. Наиме, састанак је одржан на иницијативу Нове српске демократије и СНП-а. Предсједник СНП-а Срђан Милић је имао само два захтјева везана за измјене предложеног текста закона. Први, којим се у текст закона умјесто националне уводи израз етничке припадности и други -прецизирање формулације матерњег језика. Оба предлога су прихваћена од стране тадашњег потпредсједника Владе Игора Лукшића и потпредсједника Скупштине Жељка Штурановића. Остали захтјеви који су се односили на контролу пописа предложило је Предсједништво Нове српске демократије. Први, по нама најважнији захтјев, о увођење дупликата пописног листа који треба да остане сваком пописаном грађанину, једва је прихваћен јер су се том предлогу опирали сви учесници састанка. Заправо, тек после упорног инсистирања предсједника Нове, Лукшић је преломио и рекао да он у име Владе прихвата тај предлог. Други захтјев о учешћу представника опозиционих странака у пописним тијелима дјелимично је прихваћен. Добили смо право именовања по једног представника у општинским пописним комисијама а одбијен је наш захтјев о процентуалној заступљености представника странака у саставу инструктора и пописивача. Прихваћен је кориговани предлог по коме ће општинске пописне комисије вршити избор по јасно утврђеним критеријумима, како би све стране имале повјерење у изабране инструкторе и пописиваче. Трећи предлог о објављивању прелиминарних резултата општинских пописних комисија о националној, језичкој и вјерској припадности у року од мјесец дана није прихваћен већ је прихваћен кориговани предлог Aндрије Мандића да се на репрезентативном узорку изврши анкета која би приказала резултате пописа по националној, језичкој и вјерској припадности. И четврти предлог Нове српске демократије о контроли Монстатовог софтвера прије уноса података једногласно је прихваћен од свих учесника састанка.
Након овог џентлменског договора, није много времена прошло а СДП и ДПС су извршиле измјене и допуне Закона о попису и промијениле формулације које је раније уградио предсједник СНП-а. Након тога вјероломног чина, никога није изненадила констатација преварене стране да је јулски договор власти и опозиције о попису у Црној Гори мртав. Постигнути нови договор са премијером Лукшићем о објављивање резултата, пет мјесеци прије него што су заједнички утврдили Еуростат и Монстат, уз прихватање додатне контроле наших представника у процесу уноса, обраде и утврђивања резултата пописа представља велики успјех за саопштавање коначних резултата пописа. Након сталне контроле коју ће вршити наш овлашћени представник, он ће ставити потпис на резултат пописа, ако тај посао по његовој оцјени буде урађен у складу са Законом о попису. То ће за све нас бити најважнији потпис и вјерујемо да ћемо њиме потврдити она сазнања до којих је дошла Нова српска демократија.
Ми настављамо да радимо наш посао и обавјештавамо наше сународнике да су на данашњи дан у Нову српску демократију пристигли резултати анкете за 95 470 лица. На том узорку број припадника српског народа је већи од 35% а грађана који говоре српским језиком и даље је изнад 50%. Узорак наше анкете је скоро сто пута већи од договореног прошлогодишњег јулског узорка. Нама, као и свим другим заинтересованим странама, је потребно да што прије добијемо прецизне коначне резултате јер прве са великим степеном поузданости већ имамо. Прецизни резултати су нам неопходни како би могли још у току овог редовног засиједања да предложимо неколико важних закона чија би решења почивала на тачним резултатима пописа.
 Милутин Ђукановић, предсједник ИО Нове српске демократије
Датум: 18.04.2011
Close
Close